Proširene vene u trudnoći

Proširene vene u trudnoći su česta pojava koja može biti neprijatna ili da nema nikakvih uticaja, ali svakako bi ovo stanje trebalo pratiti. Mnoge žene imaju ili mogu imati probleme sa venama, a studije pokazuju da se ova vrsta problema pojavljuje kod oko 20 odsto trudnica, a da svaka naredna trudnoća dodatno povećava rizik od pojave ove bolesti. Iz tog razloga je neophodno redovno posećivati vaskularnog hirurga u trudnoći, a pogotovo ukoliko imate predispoziciju za pojavu oboljenja proširenih vena.

vaskularni hirurg u trudnoci

Kod nekih žena se ova vrsta bolesti može razviti tek u trudnoći, dok je kod drugih, problem sa venama uočen ranije, ali im se tokom trudnoće proces bolesti dodatno može razviti. Najčešće se pojava proširenih vena javlja u drugom i trećem trimestru trudnoće, i tokom druge ili treće trudnoće. Naravno, ne razvijaju se proširene vene kod svih trudnica. Pojava vena u ovom periodu kod žena je posledica hormonskog uticaja i pritiska na karlicu. – izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

U većini slučajeva nema potrebe za dodatnim terapijama, s tim što lekari najčešće preporučuju nošenje posebnih čarapa koje su pravljene baš za proširene vene. 

Pročitajte više o proširenim venama u trudnoći >>>>>>>>>>

Većina proširenih vena tokom trudnoće ne predstavljaju opasnost u trudnoći, međutim postoji jedan procenat žena koje imaju genetsku predispoziciju i mogu imati ozbiljan problem zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka.

Simptomi ugruška mogu se manifestovati kao teške, bolne i otečene noge. Takođe, može doći i do pojave crvenih čvorova na površini kože. Ukoliko je ugrušak blizu površine, to ne predstavlja veliki problem, međutim, problem postaje ozbiljan ukoliko se ugrušak krvi nalazi u dubokim venama. Tada je potrebna intenzivna saradnja sa lekarom, kao i obavljanje ultrazvučnih pregleda radi daljeg lečenja. – objasnio je dr Jocić.

Ukoliko problem proširenih vena ostane i nakon trudnoće, postoji niz metoda koje ovo stanje mogu rešiti. Neke od metoda za lečenje proširenih vena opisali smo u ovom tekstu.

Ukoliko vene ostanu vidljive i bolne nekoliko meseci nakon trudnoće, potrebno je konsultovati se sa vaskularnim hirurgom oko daljih koraka i tipa procedure koja bi bila najefikasnija i najkomfornija za pacijenta. Svakako je preporuka da se pacijent podvrgne minimalno invazivnim metodama kako bi oporavak trajao što kraće. – zaključio je dr Jocić.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi vena.


 


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde