Kolike su Vam šanse za višeplodnu trudnoću (dvojke)?

Dvojke se obično rađaju jednom na 90 porođaja, a trojke jednom na 8000 porođaja. Multipla trudnoća nastaje kada dođe do oplodnje više od jedne jajne ćelije, ili kada se jajna ćelija neposredno posle oplodnje "podeli". U sedam od deset slučajeva dvojke su rezultat oplodnje dve jajne ćelije sa dva spermatozoida (fraternalni gemeli). Dvojke su češće kod starijih osoba, nego kod tinejdžerki (1/55 : 1/167). Takođe, dvojke su češće kod žena koje su se već porađale. Na kraju, postoje i porodice kod kojih je rađanje dvojki uobičajeno (fraternalni gemeli).

U sedam od deset trudnica koje nose dva ploda lekar će odmah posumnjati na višeplodnu trudnoću:
  • veći je prirast telesne težine trudnice,
  • osoba oseća veliki broj pokreta u trbuhu,
  • auskultacijom se detektuju dva srčana ritma ploda
Pretpostavka da se radi o dvojkama rešava se ultrasonografskim pregledom. 

Trudnica koja nosi dvojke o sebi posebno mora voditi računa

To znači da veći deo dana provede u postelji, da uzima više kalorija i da se ne izlaže stresovima. Kod ovih trudnica češće su komplikacije povišenog pritiska u trudnoći (preeklampsija i eklampsija), placenta previa i krvarenja.  

Multiple trudnoće traju kraće; obično se trudnoća sa dvojkama završava tri nedelje pre izračunatog termina porođaja. Osim ako nema akušerskih razloga za završavanje trudnoće carskim rezom, pacijentkinje sa dvojkama se porađaju vaginalno. Naravno da posle porođaja oba ploda mogu da doje, uz eventualnu dohranu, ako mleka nema dovoljno.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Branko 11.07.2010

    Da li na višeplodnu trudnoću utiče neki genetski faktor, i kako to funkcioniše?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde