Zaključana ljubav

Vrhunska snaga, a i nevolja, leži u nepristupačnosti ljubavi. Ona caruje u najvišim sobama uma, zaključana iza takvih brava da prva otvara drugu, a osma devetu; ali suprotni postupak, da peta otvara četvrtu ili treća drugu vrlo teško ide.

Drugim rečima, ljubav je zaključana tako da se u njene odaje lako ulazi, a teško iziazi. Ključari svih brava su emocije.

Dok dolaze isti tamničari, koji uvek zakljuavaju sledeće ljubavne zanose, ljubav će se uvećavati u svojoj prijatnoj izolovanoj sobi, gramzivo spremna da poveća svoju energiju kroz vaše čulne zanose, ali nikad voljna da svoju veliku snagu uloži u trajno zadovoljstvo svoga nosioca, vas, koji je tako usrdno i uredno hrani. 

Ljubavni oltar

Vrata ljubavnog oltara će se spontano otvoriti tek kada istovetne emocije koje su redom zaključavale vrata, obilaze i da provere da li katanci još stoje —  prestanu da dolaze. Ali, to je spor način koji dugo traje, i sloboda ljubavi, kao i sloboda od ljubavi, dolaze polako, često nikada, jer se brave u takvom slučaju dugo i postepeno otključavaju.

Kada bi ljubav bila nežna biljka kako se često opisuje, volela bi svetlost i sunce. Svaki cvet, ma koliko bio lep, vredi samo ako se pretvori u plod. Plod je materijal koji priroda zahteva, jer je on jedina svrha i stvarnost, dok cvet nije ništa drugo do varka, to i jeste glavna uloga svakog cveta pod kapom nebeskom.

Samo oslobođena ljubav može dati svoje plodove, a to se događa kada napusti svoje mračne visoke odaje. Postoji samo jedan brz način za oslobađanje ljubavi iz stega sopstvenog uma: ljubav se može otključati samo ako je neki tajni neznani emocionalni ključ zaključan zajedno s njom. On može da otvori vrata obrnutim redom. Taj ključ je, takođe, emocija, često jednostavna, staronagonska i više animalna nego ljudska. Ona je sposobna da otvori vrata kada se ubaci namerno i nezavisno od bilo koga, osim vas. Svaki čovek ima tu tajnu emociju, ali je često ne poznaje i ne zna da je upotrebi.  Neznana tajna emocija može brzo da otključa vrata obrnutim redom i da oslobodi i ljubav i ljudsku jedinku. Tajna emocija je najčešće mirisna, ali može biti izazvana vidom, sluhom ili dodirom. Ona mora biti jednostavna, mora znati da zub vremena treba da se slomi na njoj, a ne da je ošteti.

Da bi tajna emocija ostala čila i čitava, morate da je upotrebite uvek kada je ljubavna veza na pomolu, drugim rečima uvek morate da je imate uz sebe, jer nikad se ne zna kada će zatrebati. Vi je sami odaberite već danas i najbolje je da to bude mirisna emocija vezana za neko vaše lično, prijatno iskustvo, najbolje iz rane mladosti, a koje nije nastalo uticajem bilo kog čoveka. Najbolje je da tajna emocija ima poreklo iz neorganske prirode: kiša, grom, vetar, more, reka, a može da potiče i od biljaka ili životinja.

Dva uslova

Dva su uslova delotvornosti vaše tajne emocije - da je nastala pre vremena zaljubljivanja i da je nezavisna od uticaja voljenog objekta, to znači, memorijski sterilna u odnosu na njega.

Postoje razlike izmedu žene i muškarca u vrsti i količini emocija na putu prema hermetičkim odajama uma, a one, izgleda, nestaju kada se u te odaje stupi.
 
Za ljubav, bez obzira na to  da li je trajno ii privremeno stanje, najvažnije je da je slobodna. Kada nije slobodna, ljubav je, neurogeno gledano otpevana pesma, bez obzira da li je reč o rajskoj melodiji ili gomili neprijatnih zvukova.

Zato je zdrava samo ona ljubav koju stalno hrane nove zdrave emocije i u stanju je da se lako oslobađa stega uma. Kod ljubavi nije štetna dugotrajnost, kako bi se moglo učiniti, već je i kod kratke i kod duge ljubavi najvažnija dinamičnost, pri čemu se emocije stalno uvećavaju, a ona se stalno oslobađa.

Ljubavna patnja
ne nastaje zbog toga što emocije stalno ulaze u tajne ljubavne odaje, već  što se očekivani odgovor ne vraća. Jasno je da za to nisu krivi ni muškarac, ni žena kao inspiratori ljubavi, već sam zaljubljeni, jer on (ona) nema načina da bude zadovoljan(na) svojim ljubavnim statusom, a skloni su da nezahvalno krive, ni manje ni više nego baš onoga koji ih je doveo u stanje zaljubljenosti.

Često se kaže ,,kamo sreće da je nikada nisam sreo (srela), sve bi bilo drukčije”. Nije tačno: sve bi bilo isto, možda i gore. Bolje bi bilo da pomognu sami sebi, umesto što štetnim odsustvom skromnosti misle da imaju pravo da im zadovoljstvo padne sa neba.

Za svaku ljubavnu nepriliku ili patnju postoji emocionalni ključ. Kako neko može da pomisli da će mu od koristi biti tuđ ključ? To nikako ne može, ma kako se upinjali i zavaravali. Taj ključ zaista, morate vi sami da napravite, jer on nije ni od gvožđa, ni od zlata -  već od istog materijala od kog ste i vi sazdani.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Stela 15.01.2010

  Dragi prof. Imate li vi sobu u kojoj drzite svoja secanja, osecanja, ako imate, ulazite li tamo, vidite li tamo one koje koje su tu ostavile svoje emocije ili ste puni zaborava?


 2. Sandra 02.09.2009

  Prof. Tosevski, svi komplimenti za vas, i povodom ovog clanka i inace.


 3. Drag 26.07.2009

  Sjajan clanak... Da li ima jos nesto napisano ovim stilom i moze li se to negde pronaci?


 4. Maja 19.03.2009

  Moraću pročitati nekih 20-ak puta,možda i pomogne u ljubavnim jadima!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde