Vernost se čita sa lica

Da biste saznali stav neke osobe prema vezama ne treba da je pitate – dovoljno je da je pogledate. Ovaj put ne nastupa izdajnički govor tela, već prirodne crte lica koje otkrivaju šta se krije ispod.

Nakon pomnog istraživanja na uzorku od 700 muškaraca i žena, heteroseksualnih sklonosti i u njihovim dvadesetim godinama života, naučni tim s engleskog Univerziteta Durham uočio je da se vernost, odnosno promiskuitet vrlo lako iščitava s lica 'kandidata'.

Devojke velikih, srneđih očiju i uže vilice, poput glumica Charlize Theron i Christine Ricci, vrlo su često one koje će pristati na neobavezan odnos, a upravo to je ono što je većinu ispitanih muškaraca privuklo. "Čak i kada nisu mogli odrediti koja bi žena mogla biti zainteresovana za neobavezni seks, snažno su ih privlačile upravo one koje su to bile", objasnila je novi evolucijski 'dodatak' voditeljka istraživanja dr. Lynda Boothroyd.

Za razliku od njih, žene u partneru traže sigurnost i nalaze da je u babyface primerima poput Leonarda DiCaprija. Mekše crte lica označavaju i pouzdanijeg partnera, dok macho tipovi a la Bruce Willis, četvrtaste čeljusti, istaknutijeg nosa i manjih očiju, često govore da se taj partner neće moći obavezati.

Anketiralo se temeljem fotografija iz pasoša, a 72% ispitanih tačno je procenilo sklonosti 'objekta' u više od polovine slučajeva, stoji u istraživanu objavljenom u Evolution and Human Behaviouru.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vesna 24.08.2009

    Iz sopstvenog iskustva vam mogu reći da crte lica mogu otkriti naklonost osobe ka prevarama. Oči su ogledalo duše: čuvajte se osoba sitnih očiju, zašiljenih malo u stranu i naročito tamne boje. Takve oči uvek kad vas gledaju imate osećaj da flertuju i ako npr. situacija nije za flert. Obrve: guste i malkiceeee spojene kod nosa usne: tanke i bez naročitog oblika


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde