Pilule ili kondom?

Evropska studija skreće pažnju na opasnost dugoročnog korišćenja kontracepcijskih tableta. Povezuju se s povećanim rizikom od stvaranja arterijskih ugrušaka, srčanog i moždanog udara. Žene koje su koristile oralnu kontracepciju imale su više naslaga na unutrašnjosti arterija nego one koje pilule nisu uzimale, rečeno je na konferenciji American Heart Associationa.

"Naslage na arterijama mogu dovesti do stvaranja ugruška koji će podstaknuti moždani ili srčani udar", rekao je dr. Ernst Rietzschel s belgijskog Univerziteta Ghent, koji je i sproveo istraživanje.

Rietzschelov tim proučavao je 1301 ženu u dobi od 35 do 55 godina. Osamdesetjedan posto žena koristilo je pilulu u proseku 13 godina i imalo 20 do 30 posto više arterijskih naslaga za svakih 10 godina korišćenja. Posebno u velikoj arteriji na vratu i nogama.Lekari ne misle da bi žene morale prestati da koriste kontracepcijske tablete.

"Nemojte ih naglo prestati koristiti. Ne paničite. I ne zovite odmah ginekologa", rekao je dr. Rietzschel. Umesto prestanka upotrebe, rizik mogu smanjiti zdravijim životnim stilom – boljom  ishranom, vežbom, odvikavanjem od pušenja i redovnom kontrolom holesterola.

Ipak, dodao je: "Postoje i druge vrste kontracepcije. Pilule nisu jedina mogućnost." Dr. Gordon Tomaselli sa Univerziteta Johns Hopkins bio je iznenađen rezultatima istraživanja: "Mislim da je istraživanje otrežnjavajuće. Šta bih ja savetovao svojoj kćeri? Mislim da bi joj sugerisao da koristi neku drugu metodu."
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde