Seks kao droga

Iako se zavisnost o seksu na prvi pogled čini bezopasnom, ona kao i svaka druga zavisnost ozbiljno narušava normalne međuljudske odnose, te emocionalnu stabilnost i sreću čini nedostupnima.

Postoji li uistinu zavisnost od seksa, pitanje je s kojim se često susreću seksualni terapeuti. Da, uistinu postoji i veliki je problem za samog zavisnika i njegovu okolinu. Stručnjaci kažu da postoje znakovi koji ukazuju na problem, kao i načini da se s njime uspešno nosite.

''Osoba opsednuta seksom retko je zadovoljna i najčešće je emotivno potpuno odsutna za vreme seksualnog odnosa.

Zavisnost od seksa je upotreba seksualnog ponašanja na prinudan i samouništavajući način'', kaže profesor Douglas Weis, direktor centra Od srca srcu u Koloradu, koji se bavi upravo lečenjem seksualne zavisnosti. Seksualna zavisnost obuhvata ekstremnu masturbaciju, gledanje pornića, voajerizam, varanje partnera, posete prostitutkama ili česte posete striptiz-klubovima.

Zavisnim osobama najčešće su potrebne sve novije forme pomalo patoloških ponašanja koje često ugrožavaju normalne odnose, pa i posao. Znakovi koji ukazuju da je osoba seksualni zavisnik uključuju lako gubljenje strpljenja, tajanstvenost, lažljivost ili nezainteresiranost za seksualne odnose s partnerom.

Ova nimalo bezopasna pojava je u naglom porastu, posebno među muškarcima, upravo zbog ekspanzije pornografskih sajtova. Žene u takvim slučajevima, smatraju stručnjaci, ne bi trebalo da ispunjavaju muškarčeve zahteve, kao što je na primer seks u troje, koji je jedna od najčešćih ideja zavisnika. Kako bi ublažile ovu pojavu, zdravstvene vlasti u SAD-u postavile su web-stranice koje nude pomoć osobama koje su bile žrtve nečije zavisnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. bane 07.03.2012

    U potpunosti se slazem sa vasim objasnjenem i u kojem sam se ja pronasao-nazalost.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde