Muškarcima nije bitno da li je žena lepa

Muškarci za svoje ponašanje ne mogu okriviti PMS i kontracepcijske pilule, a izgovori poput "previše sam popio" odavno su ofucani. Sad, zahvaljujući holandskim naučnicima i oni imaju dežurnog krivca za seksualne ekscese - testosteron, hormon.

Prema istraživanju kojeg su sproveli naučnici sa Univerziteta u Groningenu, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Hormones and Behaviour, zahvaljujući "nestašnom testosteronu", muškarci pristaju na seks bez obzira na sve. Da li je žena s kojom će se upustiti u seksualni odnos lepa ili ne, pritom je sasvim nebitno.

Istraživanje je sprovedeno na grupi od 63 mladića, studenta starosti od 21 do 25 godina, koji nisu znali šta zapravo naučnici ispituju. Pokazalo se kako njihov nivo testosterona naglo skoči čim se nađu u ženskom društvu, bez obzira privlačila ih ta osoba ili ne. Za porast nivoa testosterona od prosečno osam posto, bilo je dovoljno samo pet minuta provedenih nasamo sa ženskom osobom. Bez obzira na to jesu li ženu poznavali od ranije ili ne, te bez obzira na to sviđa im li se ili ne, učinak je bio isti.

Odaje ih govor tela

Ispitanici su mislili kako naučnici testiraju brzinu rešavanja sudoku ukrštenice, jer su muško-ženske parove postavili u sobe i dali im ukrštenice za rešavanje. Ali, koji bi muškarac mislio na brojeve, dok je pokraj njega žena - bilo kakva. Misli su im, pokazalo je istraživanje, očito odlutale u druge sfere "matematike".

Porast nivoa testosterona se manifestovao i na govor tela studenata koji su učestvovali u istraživanju. Reč je o vidljivim promenama poput podizanja ramena, izbacivanje grudnog koša, jače gestikulacije rukama pa čak i širenja nozdrva. Takve reakcije su bile još upadljivije kod muškaraca koje su naučnici opisali kao "agresivne i dominantne tipove".

Naučnici navode i to da žene "osećaju" porast nivoa testosterona kod muškaraca, što ih automatski privlači. "Reč je o nagonu, primarna funkcija testosterona je privlačenje partnera", rekao je voditelj istraživanja Leander van der Meij.

Kako bi bili sigurni da se muškarci ipak nisu "napalili na ukrštenice", naučnici su u sobu zatvarali i muške parove. Kad bi dvojica muškaraca ostala sama u sobi, nivo njihovih testosterona se nije nimalo promenio. Da li je među ispitanicima bilo gay muškaraca, nije poznato.

Hormoni su krivi za sve

Odvojeno istraživanje koje su nedavno sproveli naučnici sa Univerziteta u Liverpoolu, pokazalo je kako promena nivoa hormona kod žena, uzrokovana upotrebom kontracepcijskih pilula, uzrokuje promenu njihove sklonosti prema određenim tipovima muškaraca.

Ustanovljeno je da žene koje koriste pilule preferiraju mačo muškarce sa snažnim čeljustima i istaknutim jagodicama, dok žene koje ne koriste pilule preferiraju "osjećajne" muškarce bez primetnih mačo obeležja. Naučnici su upozorili na opasnost od toga da se, nakon prestanka uzimanja pilula, ponovno mogu promeniti sklonosti - dosadašnji partner postaje "onaj s kojim više ni mrtva ne bi legla u krevet", a "rugoba iz susedstva" se pretvara u "muškarca iz snova".
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. predator 16.12.2012

    Hah pa to nista nije novo. . Hocu reci dobro jutro! Trebali su mene da pitaju ja bih im rekao. . Kada nemam sexa 7 dana ja sam napaljen kada sam pored bilo kakve devojke. . . Lepa ili rizna ja bih spavao sa njom imao sex sa njom. . . Tako da nista cudno. I jos nesto. . . Kada duze vvreme nemam sexa primetio sam da me najvise privlace devojke sa velikom zadnjicom i malo punije. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde