Ljubav je samo... hemijski koktel?

Ljubav je samo reč... Neponovljivo iskustvo... Suština života? Stižu loše vesti za one sklone romantici - dr Lari Jang, profesor neurologije sa Emori Univerziteta u Atlanti kaže da je ljubav koktel hemijskih jedinjenja koje naš organizam proizvodi u specifičnim situacijama, prenosi BBC.

U naučnom časopisu Nature objavljena je studija u kojoj je dr Jang ljubav objasnio nizom neurohemijskih procesa koji se odvijaju u određenim delovima mozga.

Ako se daljim istraživanjima pokaže da je u pravu, zaboravite na ostrige i čokoladu, umesto toga stručnjaci će moći da razviju afrodizijake na naučnoj bazi, hemikalije koje će moći čoveka da navedu da se zaljubi u prvu osobu na koji naiđe.

Nesrećno zaljubljeni dobijaće "antidot", koji će im pomoći da zaborave na neuzvraćenu ljubav i dobiju novu šansu.

Biće moguće napraviti i neku vrstu genetskog ljubavnog testa, koji bi trebalo da utvrdi da li su dve osobe "stvorene jedna za drugu", odnosno da li su predodređeni da imaju srećan brk.

Pesničke duše veruju da je ljubav iznad granica razuma, ali dr Jang se ne slaže sa tim: "Nisam siguran da ćemo ljubav ikada moći da razumemo u potpunosti, i uveren sam da su ljudske emocije kroz istoriju znatno evoluirale. Ipak, ne mislim da se ljubav majke prema detetu previše razlikuje od onoga što životinje osećaju prema svojim mladuncima."

Oksitocin se luči u oba slučaja, podseća dr Jang. "Stvar je samo u tome što je ljubav toliko snažna emocija da odbijamo da poverujemo da se iza toga kriju hemijski procesi."

Ako Vam ovo zvuči suviše surovo, bez brige - kad Vam sledeći put klecnu kolena ionako nećete imati vremena da razmišljate šta stoji iza toga.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. amina 19.10.2009

    E stvarno.. Hahhhah kokteli su oduvek bili zakon.. :-))


  2. Marko 13.02.2009

    Shta reci...daj koktele za celu kafanu LOL


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde