Ubrzo vakcina za Alchajmerovu bolest?

Japanski naučnici razvili su oralnu vakcinu za Alchajmerovu bolest, koja se na miševima pokazala efikasnom i bezbednom. Po primanju ove vakcine miševi koji su već razvili simptome bolesti uspeli su da se oporave, tvrdi tim stručnjaka s japanskog Instituta za istraživanje dugovečnosti u Aičiju, a prenosi Rojters. Oni, međutim, upozoravaju da bi kod ljudi takav rezultat bio teže ostvariv i da će se vakcina najverovatnije najbolje pokazati na pacijentima u ranoj fazi bolesti.

Japanski tim će najverovatnije već ove godine otpočeti kliničko testiranje vakcine na manjem broju ljudi. 
 
Alchajmerova bolest izaziva demenciju i trenutno je neizlečiva. Pogađa uglavnom starije osobe, a samo u SAD, prema najnovijim podacima, od nje boluje pet miliona ljudi.  
 
Kod eksperimentalnih miševa japanska vakcina je delovala na smanjenje amiloidnih naslaga u mozgu [za koje se veruje da su uzrok bolesti] i na poboljšanje mentalnih funkcija. Pri tom, nije došlo do zapaljenskih promena ili krvarenja u mozgu.  
 
Amiloidi su, inače, kompleksni proteini, gotovo providni i voskasti, koji nastaju degeneracijom telesnog tkiva. Japanska vakcina je dobijena ubacivanjem gena koji stvaraju amiloide u neškodljivi virus. Pošto se oralnim putem ovaj virus unese u organizam, on stimuliše imuni sistem da napadne i razloži amiloidne proteine u mozgu. 
 
Vakcina je dosad isprobana na polovini od 28 laboratorijiskih miševa genetski modifikovanih tako da razviju Alchajmerovu bolest. Oni su vakcinisani u desetom mesecu života, dok kontrolna grupa miševa nije dobila vakcinu. Tri meseca kasnije testovi su pokazali da su se mentalne funkcije kod vakcinisanih miševa povratile na nivo blizak onome koji je beležen pre nego što su se pojavili simptomi Alchajmerove bolesti.


Reuters

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ana 27.07.2015

    Da li ima vesti o rezultatima oralne vakcine jer to bi obradovalo mnoge obolele i njihove porodice. Pozdrav


  2. Mirjana 30.06.2009

    To je sjajna vest. Moja mama boluje od alchajmerove bolesti, a i meni je doktor, nakon uradjenog skenera glave, nagovestio da postoje odredjene promene na mozgu koje su za sada zanemarljive, ali sa staroscu je moguce da se bolest razvije. Imam 48 godina i ponekad zaboravim broj telefona ili ime neke osobe. To mi se ne desava cesto, ali kad se desi nastupi panika jer kad gledam svoju mamu izgleda tako bespomocno i zivi u svom svetu pa se bojim da i moja starost ne bude takva. Rado bih primila tu vakcinu ako je bude bilo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde