Rešena zagonetka HIV virusa

Američki stručnjaci sa Univerziteta Harvard, predvođeni Piterom Čerepanovim sa londonskog koledža, uspeli su da uzgoje kristalnu masu koja im je omogućile da vide strukturu enzima integraze.

Enzim integraze se može naći u HIV virusu, kao i drugim srodnim, takozvanim "retrovirusima". Neki od najnovijih lekova protiv side pokušavaju da blokiraju upravo taj enzim. Ne treba napominjati koliko je sida opaka bolest.

Sada, pošto je poznata struktura integraze, stručnjaci mogu u potpunosti da razumeju kako inhibitori tog enzima deluju, kako ih je moguće poboljšati i kako sprečiti HIV virus da protiv njih razvije otpornost.

"Zarazivši nekog, HIV virus koristi enzim integrazu da "prilepi" kopiju svoje genetske informacije na DNK domaćina", objašnjava Čerepanov.

Neki novi lekovi protiv side, kao što su "izentres" kompanije "Merk" i "elvitegravir", eksperimentalni lek firme "Gilijad sajensiz" (Gilead Sciences), deluju tako što blokiraju integrazu, ali naučnici ne znaju tačno kako bi mogli da budu poboljšani. Jedini način da se to utvrdi je da se razvije visoko kvalitetna kristalna struktura integraze, na čemu se godinama bezuspešno radilo.

Britansko-američkom timu sada je pošlo za rukom da razvije dovoljno kvalitetan kristal integraze, pozajmljene iz jednog retrovirusa koji je veoma sličan virusu side.

Tek nakon više od 40.000 pokušaja, dobijen je kristal kroz koji se mogla videti njegova trodimenzionalna struktura. Na ovom kristalu testirano je dejstvo lekova kompanija "Merk" i Gilijad", tako što je prvi put bilo moguće videti kako ti medikamenti prijanjaju uz integrazu i kako je blokiraju.

Dosad je u svetu virusom side zaraženo gotovo 60 miliona ljudi, a 25 miliona je umrlo od posledica njegovog dejstva. Za ovu bolest još nema ni leka ni vakcine, mada neki kokteli medikamenata mogu da održavaju zdravlje pacijenata.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Borislav 03.03.2012

    Raduje činjenica o pronicanju tajne o strukturi hiv-a, ali bojim se da su preveliki sukobi interesa medju farmakoindustrijama da bi se izolovala "spasonosna" lekovita supstanca.


  2. VERONIKA 26.04.2010

    Svaka bolest pa i hiv napada tek kada je ugrozen imunitet. Da nije tako do sada bismo svi pocrkali.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde