Novi grip nije toliko opasan


Novi grip, poznatiji kao H1N1, je dosad i u svom najgorem izdanju jedva nešto ozbiljniji od običnog, sezonskog, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu Harvard.

Analizirajući detaljne podatke o novom oboljenju u 2 američka grada - Milvokiju i Njujorku, tim sa Harvarda došao je do zaključka da smrtnost od njega iznosi 0,048 %.

"To znači da je na svakih 2.000 ljudi koji su imali simptome pandemijskog gripa jedan umro", objasnio je vođa istraživanja dr Mark Lipsič.

Prema njegovim rečima, na lečenju u zdravstvenoj ustanovi je bilo samo 1,44 % Amerikanaca, a svega 0,24 % je bilo na intenzivnoj nezi.

Harvardski stručnjaci ističu da bi ovi podaci trebalo da umire zdravstvene zvaničnike i političare koji iznose strahovanja od smrti miliona ljudi, kao i od dodatnog nepovoljnog uticaja novog gripa na globalnu recesiju.

Oni, ipak, naglašavaju da ne isključuju mogućnost da bi virus H1N1 mogao da mutira i postane opasniji, ili da se neće pojaviti neki novi opasniji soj.

Ostaje otvoreno pitanje koliko je Amerikanaca dosad uopšte bolovalo od novog gripa? Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su u novembru procenjivali da su virusom H1N1 dotad bila zaražena 22 miliona Amerikanaca.

Tim dr Lipsiča procenjuje da bi u SAD od novog gripa moglo da bude između 7.800 i 29.000 smrtnih slučajeva. Obični, sezonski grip je uzrok što svake godine bude hospitalizovano 200.000 Amerikanaca, a umre 36.000 ljudi.

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrđena 426 slučaja obolevanja od virusa novog gripa, a registrovan je 31 smrtan ishod od te vrste gripa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. dr Jovica 18.12.2009

    Hvala bogu što postoje i ovakve vesti da razbiju naš medijski mrak!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde