Belančevine su ključ za oporavak oštećenog mozga


Akiva Cohen sa Univerziteta Pennsylvania u Philadelphiji i njegove kolege izazvali su oštećenja mozga kod miševa ulivši im tečnost kroz rupu koju su izbušili u njihovoj lobanji.  

Posle sedam dana, miševi sa ozledama na mozgu imali su daleko niži nivo lanaca aminokiselina (BCAAs) - leucin, isoleucin i valin - u poređenju sa grupom zdravih miševa. Inače, pomenute aminokiseline nalaze se u hrani koja sadrže belančevine i poznate su po svojoj sposobnosti da izgrađuju mišiće.

Tim je zatim grupu ozleđenih miševa podelio u dve podgrupe, jednoj su davali običnu vodu, a drugima vodu obogaćenu BCAAs-om. Grupa koja je primala aminokiseline kasnije je imala normalan nivo aminokiselina na pretragama i obavljala bolje zadate zadatke. Tim dr. Cohena smatra da ove aminokiseline uspostavljaju izgubljenu ravnotežu stvarajući više neurotransmitera.

Ovo istraživanje je u skladu sa prethodnim koje je sprovodila grupa italijanskih biohemičara prošle godine. Naime, Simona Viglio sa Univerziteta Pavia i kolege ustanovili su da kod pacijenata sa minimalnom svesti intravenozno davanje BCAAs poboljšava njihove sposobnosti za hranjenje, kontrolu i samostalan odlazak u wc.  

Naučnici se nadaju da će terapija ovim supstancama uskoro postati standardni tretman za ljude sa oštećenjima na mozgu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde