Najsavremenije metode lečenja proširenih vena

Proširene vene su krvni sudovi čiji zidovi imaju izmenjenu strukturu usled čega se (uglavnom na površini nogu) pojavljuju izvijugane plave izbočine, kada su u pitanju površinske vene. Dubinske ili unutrašnje vene se nalaze između mišićnog tkiva i kosti. Sa problemom proširenih vena susreće se gotovo polovina populacije.

Proširene vene se moraju lečiti, jer u suprotnom može doći do komplikacija kao što su pucanje manjih krvnih sudova, zapaljenje, tromboza. Zapaljenje dubinskih vena može dovesti do jakog bola, otoka, napetosti, povišene telesne temperature, dok zapaljenje površinskih vena prate nešto blaži simptomi.

Operacija proširenih vena klasičnom metodom se sve manje primenjuje jer je potiskuju savremenije, bezbolne metode lečenja kao što su operacija radio talasima i operacija proširenih vena vodenom parom.

Operacija proširenih vena radio talasima

Lečenje proširenih vena primenom radiotalasne hirurgije je jedna od najsavremenijih operativnih metoda u domenu vaskularne hirurgije. Ova hiruška procedura ima minimalan stepen invazivnosti. Radio talasi oslobađaju energiju podižući na taj način temperaturu do 120°C, usled koje se proteini venskih zidova degenerišu, vene se zapušavaju i pretvaraju u fibrozne vrpce.

Krajnji rezultat je isti kao kod operacije klasičnim metodom, ali je operacija radio talasima daleko manje bolna, a postoperativni period je daleko kraći.

Pri operaciji se primenjuje TLA (tumescenslokalna) anestezija, ubrizgavanje specijalnog rastvora u područje gde se nalazi glavna vena. Pacijenti staju na noge odmah nakon operacije. Zavoji se nose samo 2-3 dana.

Operacija proširenih vena vodenom parom

Operacija proširenih vena vodenom parom polako potiskuje sve ostale operativne metode lečenja proširenih vena. Preuzela je primat u većini Evropskih zemalja, a kod nas je počela da se primenjuje od 2010. godine.

Operacija se izvodi pomoću SVS uređaja. Kroz mikroperforirani kateter vrši se ubrizgavanje pregrejane vodene pare u venu. Kao rezultat toga vena se skuplja i postaje potpuno disfunkcionalna, kao da ne postoji. Primenjuje se ista anestezija kao i kod operacije vena radio talasima. Ceo zahvat je potpuno bezbolan.

Pacijent odlazi kući sat vremena nakon operacije, a već sledećeg dana može obavljati svakodnevne aktivnosti. Brojne su prednosti operacije vena vodenom parom u odnosu na ostale metode. Čak i u estetskom smislu ova operacija daje najbolje rezultate.

Autor: dr Miroljub Drašković

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde