Mozak nam posustaje već u 27. godini

Ljudski mozak počinje da "popušta" već u 27. godini, rezultat je istraživanja profesora Timotija Salthausa sa Univerziteta u Virdžiniji, koji je tokom sedam godina pratio 2.000 pacijenata dobrog zdravlja, starosti od 18 do 60 godina, podvrgavši ih testovima za proveru mentalne agilnosti.

Zaključke je objavio u nanovijem broju časopisa "Neurobiologija starenja", i oni su neopozivi: ljudski mozak počinje da popušta već od 27. godine i to nepovratno.

Mentalne sposobnosti kvaliteta i brzine rezonovanja i prostrorne vizualizacije, opadaju mnogo ranije nego što se smatralo.

Druga vrsta testova obavljanih u okviru istraživanja Alchajmerove bolesti dala je iste rezultate kao i studija profesora Salthausa.

Pokušavajući da što ranije otkrije znake demencije, dr Rebeka Vud otkrila je da je čovek u najboljoj intelektualnoj formi u 22. godini, da bi tokom narednih pet godina stagnirao, pre nego što počne intelektualno da "propada".

Pamćenje je dobro u proseku do 37. godine, a sve što je vezano za stečeno znanje odoleva do šezdesete godine. Kognitivni pad, međutim, počinje veoma rano, istakla je dr Vud.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Danica 21.03.2009

    Pa šta da uradimo da to produžimo tj. kako da pomerimu tu granicu makar za 10 godina?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde