Metabolizmom upravljaju četiri gena

Brzinu kojom pojedinac sagoreva hranu određuju 4varijacije gena, saopštili su nemački istraživači Minhenskog Helmholc centra, naglašavajući da ovo otkriće može da omogući lekarima da jednog dana primenjuju terapiju koja je prilagođena metabolizmu i genotipu pojedinačnog pacijenta.

Razlike u metabolizmu mogu da učine neke ljude podložnije bolestima kao što je dijabetes i objasne zašto kod lečenja određenih stanja odgovor organizma na neki režim ishrane, program fizičke aktivnosti i lekove nije kod svih isti, prenosi Rojters.

"Ako odmah znamo kako će organizam određene osobe razlagati u krvi molekule koji grade mišiće i ćelije i obezbeđuju energiju, to može da dovede do efikasnijeg lečenja", rekao je dr Karsten Zuhre iz pomenutog centra.

Istraživanjem koje je sprovedeno nad 284 osobe, minhenski stručnjaci su ustanovili da u metaboličkim procesima ključnu ulogu verovatno imaju četiri gena - FADS1, LIPC, SCAD i MCAD.

Najveću primenu ovo saznanje može da ima u lečenju bolesti koje su u tesnoj vezi sa metabolizmom, kao što su oboljenje koronarnih arterija i gojaznost.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde