Klinički centar: Ćelije raka ubijaju toplotom

Hirurški tim Instituta za bolesti digestivnog sistema Kliničkog centra Srbije, na čelu s prof. dr Dragutinom Kecmanovićem, uz primenu unutarstomačne (intraperitonealne) hemoterapije, odnosno "kuvanja organa", svakodnevno spasava i višestruko produžava živote ljudi koji boluju od uznapredovalih oblika tumora stomaka. Kod karcinoma jajnika ovom metodom pacijent može biti izlečen, piše "Blic".

"Ovakvo lečenje se koristi i kod pacijenata kod kojih se odustalo od mogućnosti operacija. Metoda se primenjuje kod pacijenata koji imaju uznapredovale tumore stomaka, poput raka jajnika ili creva, s bezbroj sitnih metastaza rasutih po celoj trbušnoj šupljini i svim njenim organima", priča za "Blic" dr Dragutin Kecmanović, načelnik četvrtog odeljenja u Institutu za bolesti digestivnog sistema KCS.

"Prvo se otklone sve promene na trbuhu. Nakon toga se veće tumorske promene uklanjaju sa svih organa u abdomenu, pa se tako uklanjaju delovi creva, materice, jajnika. Kada smo uklonili sve vidljive promene u ovako uznapredovalim stadijumima, u stomačnoj šupljini i organima ostaju milimetarski nevidljive tumorske ćelije", objašnjava dr Kecmanović.

Kako bi ih uništili, lekari zatvore stomak i u stomačnu šupljinu pacijenta uvedu cev kroz koju, pomoću aparata sličnog dijalizatoru, upumpavaju perfuzijski rastvor zagrejan na 42 stepena Celzijusa, obogaćen visokim koncentracijama hemoterapeutika.

"Maligne ćelije prokuvane na ovoj temperaturi odumiru, dok ljudski organi ne gube svoju funkciju", otkriva dr Kecmanović.

Ceo postupak kuvanja traje oko dva sata. Na ovaj način pacijentima čiji su dani bili odbrojani životni vek se produžava i do pet godina. Osim toga, pacijenti te godine provode bez bolova i mučnih hemoterapija.

"Do sada smo operisali 150 ljudi, i sada imamo još dva pacijenta", kaže dr Kecmanović.

Metodu je začeo američki lekar Šuder Bejkera i to 1995. godine, a rezultati pokazuju veće preživljavanje pacijenata.

Cena ovakvog zahvata u svetu kreće se oko 300.000 dolara, dok u našoj zemlji za strance košta oko 10.000 evra. Za pacijente koji imaju uput intervencija je besplatna.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Markoni 04.05.2016

    Preživljavanje je bolje kada se primeni ip i iv hemoterapija zajedno. Mada to zna biti veoma neprijatno za pacijenta i to blago rečeno. Najbolji lek vam je i dalje dobra operacija i karcinom u ranom stadijumu (koji se nije prosirio po peritoneumu i udaljenim organima). Nažalost ovaj se karcinom najčešce otrkiva u iii i iv stadijumu kada se samo kupuje vreme.


  2. Jelena 27.05.2015

    Dali se neko lecio na ovoj klinici? Hvala unapred


  3. lola 12.12.2013

    Cestitke timu strucnjaka na celu sa virtuozom dr kecmanovicem. Hvala sto ste pomogli mojoj koleginici.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde