Koliko nam zaista mogu pomoći niskokalorijski zaslađivači u održavanju telesne težine

U poslednje vreme jedno veliko istraživanje ukazalo je na to da niskokalorijski zaslađeni napici mogu pomoći ljudima da uspešno izgube telesnu težinu i dugoročno održe njen gubitak. Studija je proučavala efekte vode u odnosu na niskokalorijski zaslađena (dijetalna) pića na telesnu težinu.

U ispitivanju su učestvovale 303 odrasle gojazne osobe tokom dvanaestonedeljnog programa mršavljenja, nakon čega je usledio jednogodišnji period održavanja težine. Učesnici su nasumično  raspoređeni u jednu od dve grupe: oni kojima je bilo dozvoljeno da konzumiraju dijetalna pića (710 mililitara dnevno) i oni koji su bili u kontrolnoj grupi kojima je bilo dozvoljeno da piju samo vodu.

Rezultati jednogodišnje naknadne studije, pokazalo je da je grupa koja je uzimala dijetalne napitke imala bolje rezultate u održavanju gubitka težine i veće smanjenje obima struka u poređenju sa grupom koja je pila vodu.

U procentima, 44 posto učesnika u grupi dijetalnih napitaka izgubilo je najmanje 5 procenata svoje telesne težine od početne vrednosti do kraja prve godine praćenja, u poređenju sa 25 posto u grupi koja je pila vodu. Međutim, važno je istaći da su obe grupe statistički izgubile značajnu telesnu težinu tokom perioda ispitivanja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde