Fantastično otkriće finskih naučnika: Stiže vakcina protiv dijabetesa


Na Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava svakog 14. novembra, stižu novosti o fantastičnom otkriću finskih naučnika. Oni smatraju da su otkrili uzrok nastanka šećerne bolesti i već su na putu da otkriju lek!

Tim naučnika s Univerziteta u Tampereu tvrdi da je uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 virus koji napada gušteraču i uništava ćelije koje proizvode insulin. Ovi stručnjaci detaljno su ispitali stotinak vrsta virusa i izolovali njih pet koji su odgovorni za nastanak ove bolesti koja se najčešće javlja već u ranom detinjstvu.

Uz ovo otkriće, uporedo su radili na razvoju vakcine protiv ovih napasnika. Kako se ispostavilo, virus dijabetesa je sličan virusu koji izaziva dečju paralizu, a koji je u većini delova sveta iskorenjen zahvaljujući programu vakcinacije.

Vakcina se za sada pokazala veoma efikasnom

Prototip vakcine protiv dijabetesa nalazi se u poodmakloj fazi razvoja. Vakcina je do sada testirana na miševima i pokazala se veoma efikasnom. Sledeća faza je testiranje vakcine na ljudima.

Ova vakcina sprečila bi javljanje i razvoj bolesti (kada je reč o dijabetesu tipa 1), tako da roditelji koji imaju ovaj tip šećerne bolesti u porodici ne bi više morali da se plaše da će njihova deca čitavog života morati da zavise od insulinskih injekcija. Juvenilni dijabetičari, za razliku od ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2, ne mogu svoje stanje da koriguju promenom načina života ili oralnim lekovima, već su bukvalno osuđeni na insulin.

Međutim, najveći problem s razvojem ove vakcine je finansiranje. Prema procenama, za testiranje i završni razvoj vakcine neophodno je uložiti oko 700 miliona evra.

Izvor: Telegraf

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde