Srbija pod stresom

U Srbiji je u porastu broj psihičkih poremećaja izazvanih stresom, upozoravaju stručnjaci. Stres je posledica dešavanja kojima je stanovništvo izloženo poslednje dve decenije - ratova u regionu, hiperinflacije, sankcija, NATO bombardovanja, socijalne tranzicije, finansijske krize i visoke stope nezaposlenosti.

U esktremnom porastu su i depresija, broj samoubistava, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, psihosomatski poremećaji, delinkvencija i nasilje. Prema broju samoubistava - 19 na 100.000 stanovnika, Srbija je na trinaestom mestu u svetu.

Prema izjavama stručnjaka, povodom 10. oktobra - Svetskog dana očuvanja mentalnog zdravlja, jedan od najvećih problema kod nas koji su u vezi sa psihičkim poremećajima i bolestima je što okruženje i institucije ne uzimaju ozbiljno naznake da čovek psihički nije dobro.

Zvanična statistika ukazuju da većinu teških krivičnih dela počine upravo osobe s psihopatskim poremećajem, tako da su najmonstruoznija ubistva u Srbiji u poslednjih nekoliko godina počinile osobe za koje se ispostavilo da su lečeni psihijatrijski bolesnici ili da imaju teži psihički poremećaj.

Psihijatri navode da su za psihički obolele nasilje i pretnja samo način da dodju do onog što žele i prevazidju trenutnu ljutnju, bes, frustriranost i depresiju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od neke vrste mentalnog poremećaja boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživeti neki mentalni poremećaj.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji je 1999. bilo 271.944 slučajeva mentalnih bolesti, a 2002. godine taj broj se popeo na 309.281. To ukazuje na činjenicu da je mentalno zdravlje stanovništva Srbije sve lošije, pri čemu stres uzima danak.

Izmenom zakonskih rešenja, Ministarstvo zdravlja planira veću zaštitu osoba s mentalnim problemima sveobuhvatnijim lečenjem u ambulantama, edukacijom lekara opšte prakse i kraćim bolničkim lečenjem.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde