Sprečite zimsku depresiju

Depresija i melanhonija su česte pojave tokom zimskog perioda. Ukoliko primetite da ste više umorni i depresivniji nego u letnjim mesecima, postoji mogućnost da patite od sezonskog afektivnog poremećaja.

Čak 10-20% svetske populacije pati od ovog poremećaja, a velik broj ljudi oseća manjak energije i volje za radtokom zime. Uzrok je najčešće manjak svetlosti, što uzrokuje hormonalne promene. Kada epifiza (endokrina žlezda) smatra da je mrak, ona oslobađa hormon melatonin, koji ima uspavljujuće dejstvo.

Postoje mnogi znakovi sezonskog afektivnog poremećaja:

  • promene u apetitu, žudnja za slatkišima,
  • gojenje,
  • promene u navikama spavanja,
  • izbegavanje društvenih situacija,
  • smanjena sposobnost koncentracije,
  • razdražljivost,
  • smanjen nivo energije.

Saveti za dobro raspoloženje tokom zimskih dana

Izađite napolje

Potrudite se da provodite više vremena napolju. Svež vazduh i malo dnevne svetlosti, a svež i hladan vazduh će vas razbuditi i povećati nivo energije.

Imajte što više svetlosti u vašem domu

Koristite lampe kako bi svetlost bila što intenzivnija. Takođe možete koristiti svećice obogaćene citrusnim mirisima. One će vaš dom osvijetliti, dati mu poseban ugođaj i širiti mirise citrusa koji potiču dobro raspoloženje.

Nemojte nositi naočare za sunce

Nošenje naočara za sunce tokom zime će podstaći epifizu da oslobađa melatonin. Uobičajno je da nosimo naočare kada je sunce jače, ali treba imati na umu da je sunčeva energija najbolji lek za loše raspoloženje.

Promenite ishranu

Rizik od sezonskog afektivnog poremećaja se povećava ukoliko vam nedostaje bilo koja važna supstanca u organizmu. Važno je da ishrana bude uravnotežena i raznolika. Na taj način ćete pomoći telu da se odbrani od prehlade i gripa, a takođe ćete smanjiti rizik od nastanka sezonskog afektivnog poremećaja.  Potrebno je da vaša ishrana sadrži dosta voća i povrća, a najbolje je da ga konzumirate sirovog. Pijte dosta čajeva, sveže sokove (ne gazirane), grickajte mahunaste plodove i semenke.

Koristite suplemente

Sunce je poznato kao najbolji izvor vitamina D, što znači da se zimi moramo pomoći uzimanjem suplemenata. Vitamin B je zaslužan za dobro raspoloženje i olakšava borbu protiv stresa. Nedostatak vitamina B uzrokuje emocionalnu nestabilnost i smanjuje efikasnost raznih telesnih procesa. Stručnjaci preporučuju 50mg vitamina B dnevno.

Selen, magnezijum i gvožđe su minerali koji su važni u smanjenju rizika od nastanka depresije, anksioznosti i čestih promena raspoloženja. Ukoliko se ne hranite zdravo, posetite lekara i potražite savet oko uzimanja suplemenata kako bi ste nadoknadili potrebne supstance.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde