Depresija se može sprečiti zdravom hranom

Depresija i hrana bila je tema jednog naučnog eksperimenta. Naime, istraživanje britanskih naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu pokazalo je da masna hrana podstiče depresiju, piše Britanski Žurnal za psihijatriju.

To istraživanje je pokazalo i da konzumiranje velike količine svežeg voća i povrća, i ribe može da spreči pojavu depresivnog stanja.

U eksperimentu su učestvovale dve grupe ljudi: prirodna hrana bila je dominantna u jednoj, a industrijska u drugoj ispitnoj grupi.

Ustanovljeno je da je kod pripadnika grupe koji su se hranili prirodnim namirnicama rizik od pada u depresiju i anksioznost bio za 26 odsto manji nego kod grupe koja je konzumirala industrijsku hranu.

Rizik od pojave depresije kod njih je iznosio čak 58 odsto.

Autori istraživanja objavljenog u Žurnalu za psihijatriju naveli su da se ta pojava može objasniti prisustvom velike količine antioksidanata u voću i povrću koja deluje zaštitno.

Pored toga, visoki nivo polinezasićenih masnih kiselina sadržanih u ribi, koje stimulišu cerebralnu aktivnost, takođe mogu da deluju preventivno protiv depresije.

 

S druge strane, još jedno istraživanje sprovedeno nad Britancima otkriva vezu između depresije i autobusa koji nam je  pobegao "ispred nosa".

Holandsko istraživanje pokazuje da naoko sitne nevolje koje nam se dešavaju tokom dana mogu i te kako da utiču na raspoloženje.

Autori istraživanja su ustanovili da prosečnog Britanca, u svakodnevnom životu, najviše nervira kada mu, onako zadihanom jer je trčao do stanice, pobegne autobus, prenosi list.

Druga stvar koja iritira Britance je kada ih bez kišobrana uhvati kiša, dok je treći razlog za nerviranje kazna za nepropisno parkiranje.

 

Na prvi pogled beznačajne nezgode skupljene na gomilu mogu dodatno da "pokrenu" hormon stresa i pojavu depresije, objašnjava jedan psiholog u izjavi za "Dejli telegraf".

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde