Matične ćelije dobijene liposukcijom sala

Salo isisano liposukcijom sa bokova ili stomaka, moglo bi primenom nove tehnologije da postane nov izvor matičnih ćelija, poručuju američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford.

Oni su utvrdili da nedozrele masne ćelije odstranjene liposukcijom mogu lako da se transformišu u "indukovane pluripotentne matične ćelije", ili IPS ćelije. Sa tim masnim ćelijama lakše se radi nego sa ćelijama kože koje su dosad obično korišćene za dobijanje IPS ćelija.

Ćelije IPS proizvode se pomoću gena koji ih vraćaju unazad - na nezreliju razvojnu fazu, u kojoj su podložne preoblikovanju. U tom stanju one mogu biti usmerene da postanu ćelije srca, koštanog tkiva, mozga ili bilo kog drugog organa.

" Ćelije nedozrelog sala bliže su embrionskom statusu od ćelija kože, zbog čega ih je lakše reprogramirati", naglašava vođa istraživanja Ning Suen.
Stručnjaci nastoje da stvore zalihe IPS ćelija kako bi ih koristili u istraživanjima, a jednog dana i za lečenje bolesti. Osim što omogućava stvaranje velikog broja IPS ćelija, salo dobijeno liposukcijom štedi i vreme u odnosu na fibroblaste, odnosno ćelije kože.

Matične ćelije dobijene iz sala mogu odmah da se reprogramiraju, dok fibroblaste pre toga treba gajiti u laboratorijama tokom tri ili više nedelja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Mija 13.09.2012

    Ova informacija je prosto fantastična. Da li to znači da će čovečanstvo napokon pobediti najzloćudniju bolest kao što je rak!?


  2. Sreten 07.07.2011

    Treba mi neki informativni telefonski kontakt sa nadležnim doktorom za transplataciju srži. Imam mnogo pitanja u vezi sa transplantacijom koštane srži


  3. Simić Gordana 18.09.2009

    Ova vest me je oduševila, jer to bi mnogo značilo za čitavo čovecanstvo. Nadam se da će cena čuvanja tih matilčnih ćelija biti pristupačnija. Da je to sad moguće ja bi izlečila svoju aneurizmu torakalno-abdominalne aorte i bila zdrava i sposobna za rad.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde