Botoks smanjuje hroničnu bol


Osim što "pegla" bore lica - botoks, ublažava i bol, potvrdila je još jedna studija. Istovremeno, protivnici ove terapije upozoravaju da injekcije mogu izazvati i štetna dejstva.

Već neko vreme injekcije botoksa se koriste protiv bola u vratu, leđima i glavi. Već smo pisali o tome da pomaže kod migrena.

Naime, dok standardna injekcija ublažava bol tri dana, dodatna korist od botoksa je to što delovanje injekcije koja paralizuje živce traje i do tri meseca bez niza nuspojava.

Ipak, u rukama nestručnih osoba botoks može imati poguban efekt na nervni sistem. Ako se ne razredi i pripremi na ispravan način, postaje otrovan. Neki naučnici čak tvrde da botoks ni nema učinak na hroničnu bol.

U istraživanju koje je trajalo 17 meseci učestvovalo je tek osam ispitanika kojima je u bolno mesto ubrizgano oko devet injekcija botoksa. Po završetku studije, svi su se osećali bolje jer im je hroničan bol znatno ublažen.

Statistika pokazuje da između pet do 26 osoba na sto hiljada stanovnika pati od neke vrste hroničnog bola.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Željko 04.03.2011

  10 godina radnog iskustva u urgentnoj službi meni kaže da se bol ne oseća, već doživljava. Stvar je spremnosti.


 2. Ljubiša Toni Božić 18.07.2010

  Ne, to je noturna laž. Upravo radim sa jednim dijetetom sa cerebralnom paralizom koje ima 5 godina. Na žalost dva puta je dijete primilo botoks pa su kasnije nastali još veći problemi. Meni sada treba mjesec dana da izvršim detoksikaciju tj. čišćenje organizma da bih počeo rad na oslobađanju ukočenosti nastale paralizom prilikom poroda, pošto je dijete mlado to će ići dosta brzo u nekoliko mjeseci.


 3. Jovan 08.07.2010

  20 godina bolujem od neuralgije trigeminis. Lekovi su pomagali ispočetka kao i akupunktura, ali sada vi[e ne pomaže ništa. Imam 58 godina. Da li je botoks efikasan u lečenju moje bolesti?


 4. Bibana 24.01.2010

  Toliko mi se dopala vaše pisanje o zdravlju, tako jednostavno pojašnjeno, sve da sam zbilja oduševljena i zahvalana na trudu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde