Korekcija kapaka kao operativna procedura

Blefaroplastika, odnosno korekcija očnih kapaka, jedna je od najčešćih operacije u estetskoj hirurgiji u današnje vreme. Nakon ove procedure, licu se vraća svež i mladalački izgled.

Tokom starenja, koža na kapcima može znatno da se opusti i time se narušava lepota lica, ali i zdravlje očiju. Korekcijom kapaka se uklanja višak kože, a često i nagomilana masnoća koja uzrokuje opuštenost. Takođe, ovom metodom, mogu da se odstrane viseći podočnjaci, kao i da se poboljšaju tamni kolutovi oko očiju. Bore oko očiju nestaju, a licu se vraća prirodan sjaj i mladalački izgled.

Fotografija pacijentkinje pre i posle operacije korekcije očnih kapaka.

Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika je jasan i precizan hiruški tretman kojim se zatežu kapci i kojim se opušten oblik kapaka koji nastaje tokom godina dovodi u zategnuto stanje. Kada se kapci zategnu blefaroplastikom, bore oko očiju takođe postaju manje vidljive, i to je drugi benefit ovakve procedure.

Kome je namenjena blefaroplastika?

Blefaroplastika je namenjena i muškarcima i ženama čija se koža opustila usled starenja. Ovo je jedan od najtraženijih estestskih zahvata, jer vraća licu mladolikost i čini da ono izgleda zategnutije i jedrije. Ipak, nije uvek u pitanju estetika, jer nekome spušteni kapci remete vid, a operacija se čini kao rešenje koje može da reši problem iz korena.

Kako dr Rudić navodi, iz iskustva, i u svetu, i kod nas, blefaroplastika je tražen tretman u svim životnim dobima. Mlađe osobe biraju korekciju kapaka radi poboljšanja izgleda podočnjaka i zatezanja bora, dok starije osobe najčešće biraju zahvat zbog opuštenosti kapaka i uticaja na vid.

Ako smatrate da vam spušteni kapci narušavaju izgled ili da utiču na vaš vid, blefaroplastika je tretman koji vam može pomoći. Poznato je da je koža oko očiju izrazito osetljiva, tanka i nežna. Već posle tridesete godine, mogu se primetiti prve bore oko očiju, a kako vreme prolazi, koža postaje sve opuštenija, jer gubi elastičnost. Sve to utiče da izgledate mnogo starije no što zaista jeste. Mnogim ljudima to smeta. Estetska medicina je toliko napredovala, da danas možete da povratite samopuzdanje i mladolikost jednim tretmanom.

Fotografija muškarca pre i posle operacije korekcije očnih kapaka.

Ova kozmetička intervencija se primenjuje na onim pacijentima koji žele da poboljšaju izgled svojih očiju. Blefaroplastika je jedan od najpopularnijih tretmana za podmlađivanje lica, jer se ovom korekcijom podmlađuje čitava orbitalna regija.

Najčešći razlozi za korekciju kapaka:

  • viseći ili izraženi, tamni podočnjaci
  • masni jastučići na kapcima
  • bore oko očiju
  • višak kože

Pacijenti se odlučuju za tretman zatezanja kapaka jer im spušteni kapci remete svakodnevne aktivnosti. Većina njih priznaje i da su im spušteni kapci ili podočnjaci narušili samopouzdanje i sliku o sebi.

Priprema za zatezanje kapaka

Pre početka operacije uzima se kompletna anamneza pacijenta i obavlja se pregled. Uz temeljan razgovor, bira se najbolje i jedinstveno rešenje za pacijenta. Pacijentima detaljno objašnjavam kako izgleda procedura i kakve rezultate mogu da očekuju posle operacije. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu, operaciju izvodim tako da, nakon oporavka, ne bude primetno da je intervencija rađena, već  da pacijent deluje podmlađeno i osveženo.

Vrlo je važno da se konsultujete sa doktorom oko toga koje lekove koristite i da li imate već određenu terapiju. Ako pijete lekove koji se koriste protiv zgrušavanja krvi, dozu je potrebno korigovati pre operacije. Savetuje se i da izbacite cigarete iz upotrebe, bar mesec dana pre operacije. Isto važi i za elektronske cigarete koje sadrže nikotin. Takođe, savetuje se i da ne koristite bilo kakve kozmetičke preparate i kreme dan pred operaciju.

Pošto vam je posle operacije potreban oporavak od nekoliko dana, bilo bi dobro da ostanete kod kuće i da mirujete, pa u skladu sa tim, treba i uskladiti poslovne i privatne obaveze na vreme.

 Kako se izvodi postupak?

Pažljivo se bira najbolja lokacija koja će obezbediti da ožiljak bude nevidljiv.

Tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji. Dakle, podizanje kapaka je potpuno bezbolno i završava se za pola sata do četrdeset i pet  minuta. Ukoliko izaberete podizanje gornjih kapaka, pravi se  prorez na samom pregibu kapka, kako ožiljak ne bi bio primetan nakon intervencije. Kod intervencije donjih kapaka, rez se pravi ispod trepavica ili unutar donjeg kapka. Tokom hirurške intervencije, otklanja se višak kože i masnoća. Zatim se zatvaraju rezovi, tako da nema primetnog šava nakon blefaroplastike. Šavove je moguće skinuti u prvoj nedelji oporavka (3-6 dana).

Operacija i donjih i gornjih kapaka je moguća istovremeno. O tome treba detaljno popričati sa lekarom.

Oporavak nakon tretmana

Zahvaljujući savremenim metodama, oporavak traje kratko, a rezultati su brzo vidljivi. Postoperativni oporavak traje maksimalno dve sedmice.

Zatezanje kapaka spada u manje zahtevne operacije i ne zahteva hospitalizaciju. Blefaroplastiku upravo oporavak nakon tretmana čini posebnom i razlikuje je od ostalih načina podmlađivanja. Potrebno je od četiri do sedam dana da se koža lica oporavi, u zavisnosti od sposobnosti regeneracije kože. Pacijent će već posle tri dana moći da gleda TV ili da koristi kompjuter, što se ne preporučuje posle same operacije. Redovnim aktivnostima, pacijenti se vraćaju, najviše posle deset dana.

Posle samog estetskog zahvata, moguće je da područje oko očiju bude natečeno. Koža je vrlo osetljiva tada i preporučuje se da je negujete samo kremom koja je prepisana od strane lekara. Šminku i kozmetičke proizvode trebalo bi da izbegavate prvih nedelju dana.

Savetuje se da koristite hladne obloge koje mogu da ublaže otečenost. Takođe, trebalo bi da nosite i sunčane naočare nakon operacije, kako se oči ne bi naprezale zbog izloženosti UV zracima.

Kada su vidljivi prvi rezultati?

Rezultate možete da vidite već posle nekoliko dana, ali za očigledne rezultate, treba sačekati dva, do tri meseca, dok se koža u potpunosti ne obnovi. U zavisnosti od sposobnosti regeneracije kože, potrebno je do tri meseca da se tkivo obnovi u predelu oko očiju.

Vidljivost rezultata blefaroplastike kroz vreme.

Jesu li rezultati dugoročni?

Kapci nakon tretmana ostaju zategnuti od sedam do deset godina. Vaše životne navike mogu produžiti mladalački izgled lica ili ga ugroziti, tako da nakon nekoliko godina možete na korekciju. Korekcije su moguće i lako izvodljive, što je samo još jedna od prednosti blefaroplastike.


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde