Necator americanus

Necator americanus je nematoda (valjkasti crv) iz familije Ancylostomatidae. Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Put prenošenja

Čovek se inficira hodajući bos po zemljištu endemskog područja. Jajašca se izbacuju izmetom i posle 1-2 dana se izležu larve koje rastu i preživljavaju u fecesu ili zemlji, posle 5-10 dana postaju infektivne. U ovom stadijumu mogu da prežive 3-4 nedelje u povoljnim uslovima. U kontaktu sa čovekom, penetriraju kroz kožu putem vena odlaze do srca, zatim do pluća. Ulaze u plućne alveole, ascedentno odlaze do bronhijalnog stabla, farinksa i bivaju progutane i tako dospevaju do tankog creva gde sazrevaju u odrasle jedinke. Ženke dostižu 10-13 mm, u mužjaci 8-11mm.

Patološki (medicinski) značaj

Nekatorijaza je oboljenje koje izaziva nematoda Necator americanus i javlja se u tropskim regijama Afrike, južne Azije i Polinezije.

Najčešće infekcija prolazi asimptomatski. Nekada se na mestu ulaska parazita kroz kožu, mogu javiti vezikule i pustule, koje su praćene svrabom.

Zbog prisustva nematoda u tankom crevu, nastaju krvarenja iz digestivnog trakta koje dovode do anemije, bolova u abdomenu, proliva, gubitka apetita i smanjenja telesne težine. Anemija je mikrocitna hipohromna i može biti veoma teška, naročito kod dece. Veoma retko može nastati traheitis i kašalj.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, krvne slike, nalaza uzročnika u stolici.

Lečenje

Primenjuju se antihelmintni lekovi: albendazol, levamizol, mebendazol ili pirantel pamoat. U endemskim područjima je preporučeno preventivno ordiniranje terapije jednom ili dva puta godišnje. Kod teže anemije primenjuju se preparati gvožđa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde