Urogenitalni sistem

Urinarni trakt ima funkciju da prenosi urin od bubrežnih čašica do bešike gde se urin zadržava do mokrenja, i, potom, izlučuje iz organizma. Ureteri su uske cevi građene od glatkih mišića, koji polaze iz karlica oba bubrega, spuštaju se nadole i ulaze u bešiku. Na donjem kraju se ureter se kroz trigonum probija u mokraćnu bešiku. Iz bešike polazi uretra koja odvodi urin u spoljašnju sredinu.

Genitalni organi su anatomski u uskom odnosu s urinarnim sistemom, što je posebno izraženo kod muškog pola. Razvojno i funkcionalno su povezani izvodni kanali polnog i urinarnog sistema. Ženski polni organi dele se na spoljašnje (vulva, klitoris, predvorje vagine) i unutrašnje (vagina, materica-uterus, jajovodi i jajnici). Jajnici su polne žlezde koje luče polne hormone. Reprodukcija započinje razvićem jajašaca u jajnicima. U sredini svakog mesecnog ciklusa jedan ovarijalni folikul izbaci jajašce u trbušnu duplju. To jajašce zatim prolazi jednim od jajovoda u matericu i ako je oplođeno spermom implantira se u matericu, gde se razvija fetus, posteljica i membrane fetusa. Reproduktivne funkcije žene mogu se podeliti na dve glavne faze: prva, koja je priprema tela žene za oplođenje i trudnoću, i drugu, sam period trudnoće.

Muški polni organi: testis se sastoji od približno 900 semenih kanalića koji su dugački prosečno oko 0,5 m i u kojima se stvaraju spermatozoidi. Spermatozoidi zatim prelaze u epididimis, drugi spiralni kanal, dugačak oko 6m. Epididimis dalje vodi u duktus deferens koji se prošituje u ampulu duktusa deferensa, pre ulaska u prostatu. Sa svake strane prostate se nalaze semene kesice koje se prazne u deo ampule prostate. Sadržaj ampule i kesica odlazi u ejakulatorni kanal, prolazi kroz telo prostate i prazni se u unutrašnji deo uretre. Prostatički kanal se uliva u ejakulatorni kanal. Konačno, uretra je završni deo veze između testisa i spoljašnjosti. U uretru se uliva sluz iz velikog broja malih uretralnih žlezda koje su smeštene duž cele uretre i iz obostranih bulbouretralnih žlezda koje su smeštene na početku uretre. Reproduktivne funkcije muškarca mogu se podeliti na tri glavne podgrupe: spermatogeneza, muški polni akt i hormonska regulacija muške reproduktivne funkcije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde