Tetraciklini

Tetraciklini su antibiotici širokog spektra dejstva. Ovu grupu čine: tetraciklin, oksitetraciklin, doksiciklin, minociklin, metaciklin i demeklociklin. Tetraciklini deluju tako što inhibiraju sintezu proteina posle preuzimanja u osetljive mikroorgnaizme putem aktivnog transporta. Tetraciklini deluju bakteriostatski, a ne baktericidno.

Spektar antimikrobnog delovanja tetraciklina veoma je širok i obuhvata Gram pozitvne i Gram negativne bakterije: Mycoplasma, Rickettsia, Chlamydia spp., spirohete i neke protozoe (amebe). Minociklin je takođe efikasan protiv N.meningitidis i koristi se za eradikacije ovih organizama iz nazofarinksa. Međutim, mnogi sojevi mikroorganizama postali su rezistentni na ove lekove i to je smanjilo njihovu efikasnost. Rezistencija se prenosi uglavnom preko plazmida i pošto plazmidi imaju gene za rezistenciju prema drugim antibioticima, mikroorganizmi mogu postati rezistentni i na druge lekove istovremeno.

Tetraciklini se obično daju oralno, ali se mogu dati i parenteralno. Apsorpcija većine lekova iz creva je nepravilna i nepotpuna, a poboljšava se u odsustvu hrane. Pošto tetraciklini sa metalnim jonima (kalcijum, magnezijum, gvožđe, aluminijum), formiraju neresorptivne helatne komplekse, resorpcija je smanjena u prisustvu mleka, antacida i preparata gvožđa.

Klinička primena: tetraciklini su antibiotici prvog izbora u terapiji infekcija prouzrokovanih rikecijama, mikoplazmama, hlamidijama, kao i za terapiju bruceloze, kolere, kuge i Lajmske bolesti. Veoma su korisni u terapiji mešovitih infekcija respiratornog trakta i u terapiji akni. Pored antimikrobnog dejstva, demeklociklin se koristi kod hronične hiponatrijemije uzrokovane neodgovrajućim lučenjem antidiuretskog hormona, lek inhibira dejstvo ovog homona.

Uobičajeni neželjenei efekti su gastrointestinalni poremećaji prouzrokovani u početku direktnim nadražajem, a kasnije modifikacijom crevne flore. Javlja se deficit kompleksa vitamina B kao i superinfekcija. Pošto obrazuju helate sa jonom kalcijuma, nakupljaju se u kostima i zubima u razvoju, uzrokujući obojenost zuba i ponekad dentalnu hipoplaziju i deformitete kostiju. Primena ovih lekova je zato strogo kontaraindikovana kod dece, trudnica i dojilja. Druga opasnost za trudnoću je hepatotoksičnost.

Fototoksičnost (preosetljivost na sunčevu svetlost) karakteristična je kod primene demeklociklina. Minociklin može da izazove dozno-zavisne vestibularne poremećaje (vrtoglavicu i mučninu). Visoke doze tetraciklina mogu smanjiti sintezu proteina u ćeliji domaćina – antianabolički efekat – koji može izazvati oštećenje bubrega. Dugotrajna terapija može dovesti do oštećenja kostne srži.

Registrovani lekovi:

 • doksiciklin – DOVICIN (Galenika Srbija), DOKSICIKLIN (Jugoremedija Srbija), DOKSICIKLIN (Hemofarm Srbija), VIBRAMYCIN D (Pfizer Francuska),
 • tetraciklin – AMRACIN (Galenika Srbija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Ajka 19.01.2024

  Da li su Longacef injekcije bez pelicilina? Alergična sam na pelicilin.


 2. Elvira 14.12.2023

  Da li mogu da pijem Dovicin 100 mg kod grebuckanja i promuklosti u grlu?


 3. Elvira Negovanović 03.09.2022

  Poštovanje,da li i gde u Srbiji mogu da kupim minociklin, hvala


 4. Biljana Nenezic 20.01.2022

  Doksicilin ili dovicin mogu li se koristiti ako se pije maprotilin i lorazepam


 5. Narancic Verica 08.01.2022

  Moja unuka ima 9 god. pojedini zubici su joj Zuti a na jednom ima kredastu mrlju ,sad nosi mobilni ortodoksni aparat!Da li se kod vas u ordinaciji primenjuje FLUOR PROTECTOR zastitni lak sa fluoridima za decu tog uzrasta ,jer sam citala da se u Americi tako stote zubi dece od propadanja zuba!Postoje gelovi i lakovi koji se mogu kupiti i Dental Medical ali mi treba vas savet i da li vi to radite!Srdačan pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde