Ostali lekovi za lečenje bolesti mišićno - koštanog sistema

U ovu grupu uglavnom spadaju preparati koji su više dodaci ishrani nego lekovi. Svi oni mogu pomoći kod degenerativnih bolesti zglobova kakav je osteoartritis (artroza).

Hijaluronska kiselina je po hemijskom sastavu polisaharid velike molekulske težine i sastavni je deo sinovijalne tečnosti, hrskavice i vezivnog tkiva ljudskog organizma. Sinovijalna tečnost štiti i podmazuje zglob i omogućava ishranu hrskavice. U sinovijalnoj tečnosti hijaluronska kiselina stvara kontinuiranu mrežu koja daje viskozna svojstva, ima visok kapacitet vezanja vode za molekul, zbog čega podmazuje zglobne površine pri pokretu i amortizuje pokret. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. U hrskavici ublažava sile pritiska nastale opterećenjem, telesnom težinom i pokretom zgloba. Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnim zglobovima smanjuje se sa godinama, pa je većina pedesetogodišnjaka ima 50 % manje u kolenim zgobovima nego što su imali u mladosti. Uz to, svojstva hijaluronske kiseline starenjem se menjaju, u smislu smanjenja veličine molekula i viskoelastičnih svojstva. Zbog toga i sinovijalna tečnost osteoartritično promenjenih zglobova gubi elastičnost i viskoznost.

Uglavnom se primjenjuje intraartikularno (u zglob) putem injekcije, pri čemu omogućava veću pokretljivost zgloba.

Primena hijaluronske kiseline može dovesti do nuspojava kao što su digestivne smetnje, može doći i do privremenog oticanja zgloba o bolova, a takođeo i alergijskih reakcija.

Glukozamin i hondroitin su jedna od opcija za terapiju artritisa, koji se koriste posebno ili zajedno sa analgeticima i antiinflamatornim lekovima. Glukozamin i hondroitin su dva najčešće korišćena dodatka ishrani, koji se koriste da uspore razvoj osteoartritisa - razaranje hrskavice između kostiju - i da smanje upalu i bol.

Komercijalni proizvodi najčešće sadrže glukozamin hidrohlorid ili glukozamin sulfat. Smatra se da je glukozamin u obliku sulfata podesniji jer predstavlja i izvor sumpora.

Glukozamin doprinosi formiranju u obnavljanju hrskavice. Glukozamin sulfat stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu i sinovijalnu tečnost. Sulfat se koristi za izgradnju glukozaminoglikana koji podstiču fleksibilnost zgloba i omogućava čvršće prianjanje između kostiju zgloba. Glukozamin sulfat podstiče stvaranje gradivnog materijala hrskavice u organizmu. Sposobnost organizma da ga stvara sa godinama se smanjuje.

Hondroitin stimuliše zadržavanje vode i hranljivih sastojaka, što je veoma važno jer hrskavicu ne ishranjuje krvotok i doprinosi elastičnosti hrskavice. Takođe, sprečava dejstvo enzima koji dovode do razgradnje hrskavice i stimuliše proizvodnju kolagena.
Nastajanjem glukozaminoglikana povećava se elastičnost zgloba, što je naročito važno kod starije populacije.

Najčešće poreklo hondroitina je iz hrskavice morskih pasa, krava i svinja. Glukozamin se najčešće dobija iz hitina, prirodnog polimera koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i drugih ljuskara. Osobe alergične na rakove, školjke, puževe treba da izbegavaju glukozamin poreklom od ljuskara. Vegetarijanci mogu da koriste glukozamin za vegetarijance, koji je posebno prečišćen radi odstranjivanja proteina iz školjki i rakova.

Koriste se kod osteoartritisa, degenerativne bolesti zgloba, artritisa kolena, lakta, ramena ili kuka, oboljenja temporomandibularnog zgloba.

Na tržištu se nalaze u obliku oralnih preparata, tableta i kapsula. Preparati koji deluju lokalno (kreme, gelovi) nemaju isti stepen apsorpcije, pa im je efekat umanjen. Jedino losion u obliku lipozoma ima brzodelujuće efekte, jer lipozomi lako i brzo prodiru do dubokih slojeva tkiva.

Glukozamin i hondroitin sulfat se uglavnom dobro podnose, sem neželjenih dejstava u želucu, dispepsija i muka, koja se javljaju kod 3% pacijenata. Retko se javljaju vrtoglavica, glavobolje i kožne reakcije, i to kod pacijenata koji imaju aktivan čir na želucu ili koji uzimaju diuretike.

Registrovani lekovi

  •  hijaluronska kiselina – HYALART (Fidia Farmaceutici Italija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde