Gonadotropini i stimulatori ovulacije

Gonadotropini (FSH, LH i HCG) su glikoproteini koji se luče u prednjem režnju hipofize ili u horionu i placenti. Ekstrahuju se iz urina trudnih žena (HCG) ili žena u menopauzi (humani menopauzalni gonadotropin, HMG, koji sadrži mešavinu LH i FSH). Postoji takođe i rekombinantni FSH (folitropin).

Preparati gonadotropina se primenjuju parenteralno. Koriste se za lečenje neplodnosti uzrokovane izostajanjem ovulacije koja je rezultat hipopituitarizma ili je posledica terapije klomifenom. Takođe se koristi za indukciju ovulacije radi omogućavanja prikupljanja jajnih ćelija za in vitro oplodnju i reimplantaciju u materičnu šupljinu kod žena čija je neplodnost izazvana mehaničkom opstrukcijom jajovoda. Takođe se mogu koristiti kod muškaraca sa neplodnošću uzrokovanom malim brojem spermatozoida usled hipogonadotropnog hipogonadizma. HCG se koristi za stimulaciju sinteze testosterona kod dečaka za zakasnelim pubertetom, mada se češće koristi sam testosteron.

Razlikujemo dva tipa lekova: prvi su gonadotropini u užem smislu te reči kao što su menotropin, horiogonadotropin, lutropin, urofolitropin i folitropin, a drugi su sintetski stumulatori ovulacije kao što je klomifen.

Klomifen

Klomifen spada u antiestrogene, preparate koji su kompetitivni antagonisti prirodnih estrogena za receptore na ciljnim organima. Klomifen inhibira vezivanje estrogena u prednjem režnju hipofize, sprečavajući tako normalnu modulaciju koja se odvija  negativnom povratnom spregom i izazivajući pojačanu sekreciju GnRH i gonadotropina. To izaziva izraženiju stimulaciju i uvećanje jajnika, kao i povećanu sekreciju estrogena. Indukcija ovulacije je najvažnija posledica antiestrogenskog dejstva ovog leka u hipofizi. Ovi preparati se koriste u lečenju infertiliteta uzrokovanog nedostatkom ovulacije. Često dolazi do blizanačke trudnoće, ali su slučajevi multipolog graviditeta ređi.

Registrovani lekovi

  • folitropin beta – PUREGON (Organon Holandija),
  • horiogonadotropin – PREGNYL (Organon Holandija),
  • horiogonadotropin alfa – OVITRELLE (Indistria Farmaceutica Serono Italija),
  • menotropin – MENOPUR (Ferring Nemačka), MERIONAL (IBSA Institut Biochimique Švajcarska),
  • urofolitropin – FOSTIMON (IBSA Institut Biochimique Švajcarska),
  • folitropin alfa - GONAL-F (Serono Pharma Švajcarska),
  • lutropin alfa – LUVERIS 75 IU (Indistria Farmaceutica Serono Italija),
  • klomifen – KLOMIFEN (Belupo Hrvatska), CLOMIFENE (Remedica Kipar).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde