Viniri

viniriEstetski nedostaci na zubima (boja, oblik zuba, minimalna korekcija položaja zuba, zatvaranje dijasteme (razmaka) između prednjih zuba, razna oštećenja gleđi ili manji defekti i vidljive plombe) lako mogu da se poprave stavljanjem faseta.
To su tanke ljuspice (od 0,3 do 1,3 mm debljine), koje se postavljaju na prednje površine najčešće "od trojke do trojke", ređe četvorke i petice. Fasete mogu biti izrađene od kompozitnog materijala, porcelana i cirkonijuma.

Osim razlike u vrsti materijala i njegovim estetskim mogućnostima, razlikuje se i način pripreme zuba za postavljanje fasete, tehnika izrade fasete i cena izrade.

Kompozitne fasete se najčešće postavljaju direktno, dok se porcelanske i fasete od cirkona izrađuju u zubnoj laboratoriji. Postoji razlika i u trajnosti nadoknade. Naime, kompozitne fasete se menjaju na dve do tri godine, a porcelanske traju znatno duže, deset i više godina. Međutim, porcelan je materijal kod koga postoji rizik od pucanja. U slučaju oštećenja dela porcelanske fasete neophodna je izrada nove, dok se kompozitna faseta može reparirati direktno u ustima pacijenta.

Fasete se načelno koriste kada su potrebne određene korekcije prednjih zuba pri čemu integritet zuba ne sme u mnogome da bude narušen.


Pre postavljanja faseta neophodna je priprema prednje strane zuba.

Koristi se lokalni anestetik kako se ne bi osetio eventualan bol ili neprijatnost ukoliko je zub vitalan.

Potom se izbruši tanak sloj prednje površine zuba. Debljina sloja zuba koji se bruši mora da odgovara debljini buduće fasete, kao i vrsti korekcije. Ukoliko se stavlja direktna kompozitna faseta, nakon tretiranja i pripreme površine zuba nanosi se kompozitni materijal, polimerizacija prosvetljavanjem materijala i na kraju obrada i poliranje. Vreme potrebno za izradu jedne fasete je 30 do 45 minuta.

Kontrole se rade na šest meseci ili češće, prvenstveno zbog uklanjanja mekih i čvrstih zubnih naslaga.

Fasete se ne stavljaju na mlečne zube i zube u nicanju, osobama koje škripe zubima, ali ni u slučaju ako je velika površina zuba oštećena, jer ne bi mogle dobro da se vežu za zub i vek trajanja bi im bio kratak. I oboljenje desni, parodontopatija, predstavljaju kontraindikaciju za izradu faseta.

Glavni razlog zašto se pacijenti odlučuju za keramičke fasete u odnosu na keramičke krune je što se za vinire zubi manje bruše i oštećuju samo spoljnu površinu zuba.

Ko je pogodan pacijent za ugradnju vinira?

Idealni pacijenti za ugradnju vinira imaju sve zube, odnosno nemaju krunice. U slučaju da neki zub nedostaje, mora se pristupiti izradi navlake, a zatim i mosta na zubu susednom onom na kojem će se postavljati viniri. Na zubu prethodno obrušenom za krunici nije moguće postaviti zubnu fasetu. U praksi je česta kombinacija faseta i krunica. Naravno, detaljnim pregledom se utvrđuje da li su viniri pravi izbor za pacijenta, a posebna pažnja se posvećuje oralnom zdravstvenom stanju, naročito zdravlju desni i vilice. Ukoliko pacijent ima problema poput bolnih desni, isti se najpre mora sanirati pa se nakon toga pristupa ugradnji vinira. 

Da li ugradnja vinira boli?

Ugradnja vinira predstavlja najmanje invazivnu metodu za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba. Kada je u pitanju ugradnja no-prep vinira, vinira za koje nije potrebna predhodna priprema zuba, ona je u potpunosti bezbolna, nema ni neprijatnosti za pacijente, te je ovo najbolji izbor za ljude koji imaju averziju prema odlasku kod stomatologa. Pacijenti posle procedure ugradnje no-prep vinira čak nisu ni osetljivi na toplo i hladno jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi, samo se u prvih nekoliko dana posle procedure savetuje izbegavanje gaziranih pića.

Koje je optimalno vreme potrebno za izgradnju vinra?

Uz pomoć najsavremenije zubarske tehnologije CAD CAM pristupa (kompjutersko 3D merenje i projektovanje) na CEREC mašini koja garantuje savršene estetske rezultate, izrada vinira je moguća za samo jedan sat. Ponekad je potrebno poboljšati boju faseta u keramičkoj peći što može oduzeti dodatno vreme. Ugradnja no - prep vinira obično zahteva dva ili tri dolaska u ordinaciju, a kompletna procedura može biti gotova i u roku od tri dana. Naravno, sve zavisi od toga na koliko zuba pacijent želi da postavi vinire. Vinire je moguće ugraditi i na samo jednom zubu. Međutim, iako se boja može prilagoditi prirodnoj boji zuba stomatolozi savetuju ugradnju vinira na istom broju zuba i na gornjoj i na donjoj vilici.

viniri-ugradnja

Koliko prirodno izgledaju viniri?

Keramički viniri su estetski najbolje rešenje za unapređenje izgleda zuba. Materijal od kojeg se viniri izrađuju se nimalo ne razlikuje od prirodnog izgleda zuba, pritom viniri ne povećavaju debljinu zuba, a boja im je u potpunosti prilagođena prirodnoj boji zuba. Savremeni viniri propuštaju svetlost i osiguravaju prirodan izgled zuba, tako da nema opasnosti od neprirodnih, previše sjajnih i izbeljenih izgleda zuba. 

Na koliko zuba je moguće postaviti vinire?

Pacijenti se najčešće odlučuju da vinire postave na zube koji su vidljivi prilikom osmehivanja, što naravno zavisi od čoveka do čoveka u zavisnosti od veličine osmeha, kod nekih to znači šest zuba, a kod drugih više. Vinir je moguće postaviti samo na jedan zub, ukoliko je to želja i potreba pacijenta, i to uglavnom na prednji zub, jedinicu. 

Šta treba učiniti kada se vinir polomi?

Ako se dogodi da se vinir odlomi, najpametnije je da se odlomljeni delić sačuva ako je to moguće i odonese stomatologu. Najčešće se dešava da stomatolog može da popravi nastalu štetu, a ukoliko to nije moguće, pristupa se izradi i ugradnji novih vinira.bol
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde