Zubne fasete - viniri

Šta su zubne fasete (viniri)

Zubne fasete ili zubni viniri predstavljaju najmanje invazivnu metodu za promenu oblika, položaja i boje zuba. One omogućavaju maksimalno očuvanje zubne strukture uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba. Ukoliko je brušenje zuba neophodno, ono je neznatno, i iznosi svega 0.5 mm. Veoma je važno da se pri brušenju ne izbruši celokupna gleđ, jer se keramička faseta najbolje vezuje za zub ako i dalje postoji sloj gleđi.

Koji pacijenti podležu ugradnji zubnih faseta

Pacijenti koji imaju sve zube, odnosno kod kojih ne postoje zubi koji već imaju navlake tj. krunice, su idealna ciljna grupa za ugradnju faseta. Na zubu koji je već obrušen za zubnu krunicu nije moguće naknadno izraditi zubnu fasetu, već samo novu krunicu. U praksi je često kombinovanje keramičkih faseta i zubnih krunica na zubima na kojima nije moguće izraditi fasete.

Vrste zubnih faseta - kompozitne i keramičke fasete

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika. Fasete od kompozita su od istog materijala od koga se prave zubne plombe. One ne pružaju estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtevaju češće korekcije i nemaju dug vek trajanja. Sa druge strane, ove fasete su lakše za izradu od keramičkih vinira, i cenovno su daleko pristupačnije.
Fasete od keramike predstavlajju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rešenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba. Kao što smo već pomenuli, keramički viniri mogu se postaviti nakon minimalnog brušenja zuba, ili čak bez brušenja (no prep viniri). Da li će biti potrebno da se zub obruši zavisi od slučaja do slučaja tj. od položaja i oblika zuba pre izrade fasete, kao i od željenog oblika zuba koji će biti dobijen nakod postavljanja keramičke fasete.
Saznajte više:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde