No prep viniri

Keramički viniri ili fasete

faseteKeramički viniri ili fasete su nadogradnja kojom se znatno popravljaju funkcionalnost i izgled zuba koji nisu pokvareni i kod kojih nema većih gingivalnih problema, ali koji su iskrzani, nepravilnog oblika, nepravilno stoje u vilici, požuteli su, mali su ili postoji razmak između zuba. Viniri se postavljaju samo na prednju stranu zuba, debljine su oko 3mm i predstavljaju jedan od najprirodnijih oblika restauracije zuba, budući da nema znatnijeg brušenja zuba, kao što je to slučaj kod krunica. Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno, gotovo uvek u prednjoj regiji, čime se dobija potpuno novi osmeh. U slučaju da pacijentu zubi više nisu lepi, ali su generalno zdravi, ugradnja vinira je jedno od najboljih rešenja za njihovo boboljšanje izgleda. Danas postoji alternativa tradicionalnim vinirama npr: Lumineer ili Vivaneer odnosno No prep viniri. Ova metoda je idealna za pacijente kojima ideja brušenja zuba teško pada.

Šta su No prep viniri?

No-prep je skraćenica za "no preparation", što znači bez pripreme – to su viniri koji se ugrađuju bez brušenja prednjih zuba na koje se postavljaju. Ovi viniri se direktno lepe na zube koji su predhodno detaljno očišćeni, tretirani i pripremljeni određenim preparatima. Ova metoda predstavlja minimalno invazivni zahvat. Pacijent ne oseća nikakvu nelagodnost, i to je jedini slučaj u stomatologiji kada je moguće obaviti kompletnu restauraciju osmeha bez neugosti za pacijenta. Iako može zvučati čudno, tako zalepljeni viniri su savršeno čvrsto pozicionirani na zubu, faktički postaju deo zuba i traju oko 10 godina, isto koliko i klasični viniri.

Kako se postavljaju no prep viniri?

No prep ili minimal prep viniri se postavljaju na površinu zuba na sličan način kao i tradicionalni viniri, korišćenjem adheziva, ali za razliku od tradicionalnih vinira u velikom broju slučajeva ne zahtevaju preoblikovanje zuba brušenjem. Malom broju pacijenata će biti potrebna minimalna obrada ali se većini ljudi no prep viniri mogu postaviti odmah. U velikom broju slučajeva nije potrebna čak ni lokalna anestezija što sam proces postavljanja čini još bržim i još ugodnijim.U čemu je razlika između običnih vinira i no-prep vinira?

Kod standardnih vinira potrebno je odbrusiti malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm, kako bi se napravilo blago udubljenje u zubu koje će biti ispunjeno adhezivnom masom (cementom), kako bi vinir koji se ugrađuje preko te mase bio bolje pričvršćen za zub. Sa druge strane,  no prep viniri se lepe direktno, bez ikakvog brušenja zuba. No-prep viniri su na duge staze za nijansu manje pouzdani od standardnih, budući da postoje male šanse da vinir spadne pre isteka 10 godina koliko je potrebno da se prirodno istroši i zameni, međutim zamena vinira je jednostavan stomatološki zahvat, daleko jednostavniji od npr. zamene implanta.

Termin No-prep viniri su više marketinški pojam nego strogo definisana procedura. Svaka ugradnja vinira zahteva određenu pripremu pacijenta, pa se stoga danas sve više koristi  termin "viniri sa minimalnom pripremom". Ovaj tip vinira je takvog sastava i teksture da se može koristiti sa manjom količinom adhezivnog materijala i može se koristiti i direktno na površini zuba koja nije pritom izbrušena. Međutim, čak i ovi viniri daju bolje rezultate sa minimalnim brušenjem, tako da je isključivo na pacijentu i stomatologu da se dogovore da li će se koristiti no-prep viniri ili standardni viniri, kao i da li će se ipak minimalno izbrusiti zubi ako se pacijent odlučio za no-prep vinire.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde