Kronova bolest i bolesti usne duplje

Simptomi zapaljenskih bolesti creva u ustima, pre svega Kronove bolesti, mogu se javiti mnogo pre nego što se pojave prvi crevni simptomi. Podaci iz literature ukazuju na to da su se prvi simptomi Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa kod pacijenata prvenstveno javljali u usnoj duplji i do decenije pre nego što se bolest ispoljila i na drugim delovima digestivnog trakta.  Pojedine studije pokazuju da čak i do 50% dece s Kronovom bolešću ima manifestacije ovog oboljenja u ustima. Iako bi doktori oralne medicine mogli da igraju bitnu ulogu u dijagnostici zapaljenskih bolesti creva, ovi simptomi nisu specifični samo za njih. 

Simptomi manifestacija Kronove bolesti u ustima

Manifestacije Kronove bolesti u ustima

Manifestacije Kronove bolesti u ustima mogu biti različite, ali ono sa čime se doktori oralne medicine najviše susreću su:

 • Orofacijalne granulomatoze - uvećanje usana, u početku je prolaznog, akutnog karaktera, a kasnije može preći i u hronicitet;
 • Afte - lezije u ustima koje su veoma česte, bolne i neprijatne, specifične za aktivnu fazu bolesti;
 • Izmenjena stanja oralne sluznice - cobblestone sluznica, patohistološki proces koji se dešava u crevima, ali i u usnoj duplji, na obraznoj sluznici. Javljaju se čvrsti i neelastični granulomi ispod njene površine;
 • Karijes i parodontopatija - IBD pacijenti imaju povećan rizik od karijesa i parodontopatije zbog hronične inflamacije koja dovodi do upale desni i gubitka potpornog aparata;
 • Rasklaćenje i gubitak zuba - posledica parodontopatije kod obolelih od Kronove bolesti.

Sve ove manifestacije umnogome utiču na kvalitet života pacijenata, uzevši u obzir da su kod njih povećani faktori rizika i za specifične promene koje se javljaju u ustima, ali i za one nespecifične koje se javljaju u celoj populaciji. 

Kada lekar oralne medicine kroz uzimanje anamnestičkih podataka pacijenta koji pokazuje ove specifične promene uvidi da osoba ima tegobe sa stolicom, od izuzetne je važnosti da se ona uputi na pregled kod gastroenterologa, pogotovo kada su u pitanju osobe koje i dalje nemaju dijagnozu Kronove bolesti.

Uzrok nastanka manifestacija Kronove bolesti u ustima

Iako tačan uzrok nastanka autoimunih oboljenja još uvek nije poznat, može se pretpostaviti zašto Kronova bolest često daje simptome i u usnoj duplji. Kao što je već poznato, ona je početni deo digestivnog sistema. Sa sluzokožom creva ona deli limfni sistem, to jest, u njoj su raštrkane limfne ćelije. One su deo imunskog sistema, a poznato je da Kronova bolest sa sobom nosi i poremećaj imunskih odgovora. Samim tim, usna duplja je zahvaćena ovim poremećenim imunskim odgovorom, što se odražava direktno na njenoj sluzokoži.

Određene promene u usnoj duplji nastaju i kao posledica malnutricije, koja se često javlja kod ovih pacijenata zbog oslabljene apsorpcione moći creva. Ne mogu se izostaviti ni posledice medikamentozne terapije, koje se mogu ispoljiti i na oralnom zdravlju.

Kako sprečiti simptome Kronove bolesti u ustima?

Kada se uvidi da postoje manifestacije Kronove bolesti u usnoj duplji, preporučuje se da pacijenti obrate pažnju na ishranu i izbegavaju ono što može da pogorša stanje:

 • Aditivi u hrani, kao što su derivati benzoeve kiseline (dodaci ishrane od E210 do E219);
 • Aroma cimeta;
 • Aroma peperminta (mente, nane);
 • Kikiriki;
 • Kakao.

Kada je u pitanju protetika kod pacijenata koji su izgubili zube, bilo bi poželjno izbegavati metalne konstrukcije i odabrati alternative od termoplastičnih masa. Iz prakse se pokazalo da, iako se metali u stomatologiji prave tako da se smanji mogućnost korozije, ona se ne može u potpunosti izbeći. S obzirom na to da je usna duplja kisela sredina, to će podstaći koroziju metala, nakon čega otpočinje oslobađanje njegovih jona. Ovo može indukovati imunološki odgovor kod pacijenata s Kronovom bolešću, te izazvati pojavu njenih manifestacija u ustima. 

Kod problema s aftama, savet je da se izbegavaju paste za zube s hemijskim deterdžentima, kao što je natrijum lauril sulfat, čija je skraćenica SLS. Danas na tržištu postoji veliki broj pasta za zube bez istih, a njihovo korišćenje može značajno smanjiti učestalost ataka afti. 

Oralna higijena kod obolelih od zapaljenskih bolesti creva

Manifestacije Kronove bolesti u ustima

Oralna higijena se ne razlikuje značajno kod osoba koje boluju od IBD-ja od opšte populacije. Kod svih nas, usna duplja je jedinstven sistem. U njoj se nalaze zubi koji predstavljaju čvrstu površinu uronjenu u toplu, vlažnu sredinu, punu hranjivih materija. Na takvoj površini, polimikrobni biofilm koji u svom satavu sadrži mahom bakteije, ali i viruse i gljivice, se lako formira i ona predstavlja mesto adherencije bakterija. U ustima postoji veoma raznovrsna mikroflora, koja broji preko 700 različitih vrsta mikroorganizama. S obzirom na to da će se biofilm stalno formirati, potrebno ga je redovno mehanički uklanjati. Kod osoba s Kronovom bolešću, ovaj proces je od velike važnosti. Uklanjanjem i smanjivanjem bakterijskog opterećenja, smanjiće se i potencijalni inflamatorni odgovor, te se smanjuje mogućnost da dođe do komplikacija u ustima. 

Na preventivne preglede i profesionalno čišćenje je neophodno dolaziti jednom u šest meseci. To je najbolja preventivna mera koju pacijenti mogu preduzeti, a takođe je i najjeftinija. U međuvremenu, na stomatologu je da objasni svakom pacijentu na koji način se održava pravilna oralna higijena, a ona se sastoji iz par koraka:

 • Detaljno pranje svake površine zuba odgovarajućom četkicom;
 • Svakodnevno korišćenje sredstava za međuzubnu higijenu, kao što je konac za zube, interdentalna četkica, silikonske čačkalice ili oralni tuš.

Higijena usne duplje treba da bude personalizovana tako da odgovara pacijentu u zavisnosti od trenutnog stanja u ustima, manualne spretnosti i sistemskog stanja i oboljenja. Zbog toga su redovni polugodišnji pregledi važni. Stomatolog bi tokom tog pregleda trebalo da podseti pacijenta na principe oralne higijene i ukoliko je to potrebno, da doda nove korake koje odgovaraju stanju zuba i usne duplje, što je od izuzetnog značaja kod osoba obolelih od zapaljenskih bolesti creva.

“Zdrava usta zaista su bitan segment zdravog organizma. Stomatolog nije samo zubar, već je i lekar. Glava nije odsečena od ostatka tela, pa da zubi nemaju nikakve veze sa ostatkom organizma. Dakle, preduslov za sistemsko zdravlje je zdrava usna duplja.”


Podeli tekst:

Prof. dr Ana Pucar je stomatolog, specijalista paradontologije i oralne medicine. Radi u Beogradu na Klinici za parodontologiju i oralnu medicinu, gde je i profesor.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde