Peganum (Peganum harmala, leteći ćilim)

Ova čuvena biljka je iz familije Zigophyllacae, izraste do jednog metra visine i ima bele cvetove. Raste u pustinjskim predelima centralne Azije, a može da se nađe i u južnoj Evropi, Africi, Bliskom Istoku i Severnoj Americi.

Izgled

Seme ove biljke ima crveno-smeđu boju.

Hemijski sastav

Peganum sadrži visoku količinu koncetrisanih harmala alkaloida, od 2 do 7 %. Alkaloidi sa halucinogenim dejstvom su: harmine, harmaline i tetrahydroharmine.

Način upotrebe

Harmala se obično jede sa pečurkama, za pušenje se kombinuje sa marihuanom ili hašišom, a može i da se pije čaj od peganuma, ali su tada potrebne veće količine.

Efekat

Uzrokuje optičke halucinacije i stanje slično psihozi. Kada halucinogeno dejstvo počne da reaguje na organizam, osobi  koja je konzumira se čini da leti. Kada se unosi pušenjem u maloj lulici ili sa duvanom, efekat je sličan marihuani.

Naziv leteći ćilim nosi jer se ova biljka koristila u Turskoj i Iranu za farbanje ćilima. Prilikom prepariranja semena od Harmale ili farbanja ćilima, dešava se da osoba koja farba ćilime, često dotakne, sa rukama punim farbe od Harmale, usta, ili ako su ruke nedovoljno neoprane i uzima se hrana, i tako nehotično unose Harmalu u organizam. Kada halucinogeno dejstvo počne da reaguje na organizam, dotičnoj osobi se čini da stvarno leti na ćilimu kroz oblake.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde