Da li su maske delotvorne protiv gripa H1N1

Zaštitne medicinske maske već odavno se traže i na našem tržištu ali je potražnja za njima naglo porasla nakon pojave gripa H1N1, koji se prenosi respiratornim putem.
U prodaji su dve vrste - hirurške maske po ceni od dvadesetak dinara za komad i epidemiološke, nano maske po ceni od 200+ dinara za komad.

Lekaru kažu da ih treba koristiti, ali da to nije jedini i potpuno siguran vid zaštite, naročito ako se ne upotrebljavaju pravilno.
Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističu da nepravilna upotreba medicinksih maski može povećati rizik od transmisije pre nego ga smanjiti.

Delotvorne su samo u zatvorenim prostorijama, gradskom prevozu i javnim okupljanjima sa velikim brojem ljudi.

Takođe, njihovo dejstvo prestaje nakon dva do četiri sata, a posle isteka tog vremena dolazi do bolje prodornosti virusa.

Pravilna upotreba:

 • Staviti masku pažljivo tako da prekrije usta i nos i vezati je sigurno tako da se minimizuje svaki prostor između lica i maske.
 • Izbegavajte dodirivanje maske koju koristite. Kad god dodirnete upotrebljenu masku (npr. prilikom skidanja ili pranja maske) operite ruke sapunom i vodom ili ih obrišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.
 • Zamenite masku novom čistom, suvom maskom čim korišćena maska postane vlažna. Ne upotrebljavajte već korišćenu masku za jednokratnu upotrebu.
 • Uništite jednokratne maske nakon svake upotrebe i bacite ih odmah nakon skidanja.

Alternativne maske

Premda se često koriste alternativne zaštite u nedostatku standardnih medicinskih maski (npr. krpena maska, marama, papirne papirne-maskemaske, pamučne trake vezane preko nosa i usta), o njihovoj korisnosti nema dovoljno informacija.

Ako se ipak koriste treba ih upotrebiti samo jednom, ili u slučaju krpenih maski, treba ih detaljno očistiti između dve upotrebe (oprati običnim deterdžentom za pranje na uobičajenoj temperaturi).

Takođe, treba ih skinuti odmah nakon zbrinjavanja obolele osobe.

Odmah nakon skidanja maske neophodno je pranje ruku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. drazen 22.06.2011

  Radim u jedinici intenzivne medicine, i zbrinjavali smo najteze pacijente koji su bili kardiorespiratorno ugrozeni, bar njih 30 je imalo potvrdjen h1n1, a niko na odjeljenju od osoblja nije obolio od ove bolesti. Nismo svaki put po prilasku pacijentu nosili maske!!!!


 2. ja 08.01.2010

  Prevara ljudi, prevara. . . . !


 3. boigoljub milovanović 20.11.2009

  Za gripu h1n1 i ostale infekcije glave, grlobolju, zubobolju, sinuse, proliv groznicu: već drugu godinu proizvodim tinkturu koja se pokazala efikasna za navedene tegobe. Ako se svakih 10 minuta pije po 10 kapi razblaženo u vodi i premazuje bolesno mjesto može se ozdraviti za nekoliko dana. Kod jednog dijabetičara, koji koristi dnevno 30 jedinica inzulina, trećeg dana je nastupolo poboljšanje kod gripe. Tinktura je proizvedena od 17 ljekovitih trava. Osim ove tinkture posjedujem tinkture za mikrocirkulaciju, zglobove, kokmpletnu terapiju za srčane tegobe. Mob. 098 950 1697, tel. 032 560 161 vukovar, croatia nikole a. 7, bogoljub milovanović


 4. ANA 09.11.2009

  A gde da nađemo maske?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde