Rođena je prva beba u SAD nakon transplantacije materice


2014. godine na Univerzitetu u Geteborgu, rođena je prva beba od strane žene koja je imala presađenu matericu. Donatorka je imala 61 godinu, a majka 36. Ova praksa je ponovljena još osam puta u istoj švedskoj instituciji.


 

Decembra 2017. zabeležen je prvi slučaj rađanja bebe nakon transplantacije materice u SAD. Porođaj se desio u Dalasu (Teksas) na Baylor Univerzitetu. Kako za TIME Health kaže dr Liza Johaneson, hirurg zadužen za transplantaciju, ovo je bilo nešto na šta se dugo čekalo.

 

Baylor Univerzitet posvetio se ženama koje su apsolutno neplodne, što znači da im je materica nefunkcionalna ili da materica uopšte ne postoji. Ove žene uglavnom imaju i Rokitanski sindrom (Majer-Rokitanski-Kister-Hauzer sindrom) i njihov izgled za trudnoću gotovo da nije postojao ili određeni oblik raka.

 

Tip porođaja je bio carski rez, a gotovo ceo bolnički tim je bio prisutan. Beba je rođena zdrava i plakala je pri rođenju. Za tim koji je porađao majku, ovo je bio svečani trenutak i mnogo drugačiji od bilo kog drugog porođaja.

 

Donor je bila medicinska sestra Taylor Siler (36) koja je prethdno već dva puta rađaja. Ona je pre doniranja prošla skrininge fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon operacijeoporavak je trajao 12 nedelja, a sama procedura oko 10 sati.

 

Kako transplantacija materice izgleda?


 

 

Materica može biti donirana od živog donora ili nakon smrti donora. Slučaj u Dalasu je slučaj donacije od strane žive osobe, a na Baylor Univerzitetu se do danas prijavilo preko 70 žena zainteresovanih da doniraju ovaj organ.

 

Od 8 transplantacija materice u ovoj ustanovi, 3 su prošle bez uspeha, a povrđeno je da je još jedna žena trudna.

 

Žene donori su starosti 30-60 godina, dok su žene kojima se usađuje nova materica između 20-35 godina starosti. Ova procedura je za sada veoma skupa i ide do 500.000 USD.

 

Veliki korak u medicini i potvrda da će u budućnosti majčinstvo biti omogućeno i onim ženama kod kojih to nije bilo slučaj do skoro.




Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde