Vakcina protiv raka testirana sa uspehom na miševima

Prof. dr Ronald Levy i Idit Sagiv-Barif sa Fakulteta za medicine Stanford Univerziteta započeli su, i sa uspehom nastavljaju, rad na vakcini koja bi trebalo da uništava ćelije tumora.

 

Ovaj naučnički tim veruje da lokanom primenom veoma male količine agensa može da posluži kao brza i relativno jeftina terapija protiv karcinoma koja verovatno neće izazvati neželjene efekte.

 

Ova vakcina koja se sastoji od dva imuno-stimulativna agensa testirana je na miševima i rezultirala je uklanjanjem različitih vrsta tumora, uključujući i one koji su metastazirali.

 

Kako onkolog, prof. dr Ronald Levy kaže: ‘’Pri korišćenju ova dva agensa zajedno primetili smo eliminaciju tumora u celom telu. Ovim pristupom izbegava se lokalizacija tumora i njegovo targetiranje.’’

 

Jedna od ove dve supstance je već odobrena za korišćenje kod ljudi, dok je druga u fazi testiranja.

 

Profesor Levy je pionir u imunoterapiji koja se proti raka bori upotrebom ćelija imunog sistema i njegov tim je u misiji da napravi antitela koja bi se koristila da ubiju ćelije raka. Prethodni pokušaji da se dođe do sličnih imuno-terapija bili su manje više uspešni, ali pratili su ih visoka cena eventualne vakcine, duga priprema za ubrizgavanje kao i nepredvidljivost i poteškoća saniranja eventualnih nus pojava.

 


Da ponovimo, vakcina se sastoji od dve supstance. Obe su bazirane na T ćelijama čija je karakteristika da reaguju na veliku količinu proteina koji je prisutan u ćelijama kancera.

Prva supstanca je kratka sekvenca DNK koja sa obližnjim ćelijama imuniteta pojačava ekspresiju

aktivacijskog receptora na površini  T-ćelija, koje su ključne za borbu protiv raka.   

Druga komponenta je antitelo koje se povezuje sa receptorom, aktivira T-ćelije i napada ćelije raka.

Aktivirane T ćelije nakon uništenja žarišta tumora pronalaze preostale ćelije raka u telu i eleminišu i njih.

 

Ovaj pristup je na miševima bio veoma uspešan, te je kod 87 od 90 miševa izlečen rak. Miševi su bolovali od različitih vrsta karcinoma.

 

Planirano je da se vakcina testira kod 15 dobrovoljnih pacijenata koji boluju od limfoma. Ukoliko ovo testiranje prođe dobro, Levy veruje da bi vakcina mogla da ima uspešnu primenu kod svih vrsta karcinoma.

 


Podeli tekst:
Izvor: Stanford University School of Medicine

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde