Tableta za bežičnu dijagnozu oboljenja


Italijanski stručnjaci su razradili tabletu koja može da se koristi za dijagnostikovanje teških oboljenja, koja su dosad utvrđivana tegobnim, invazivnim postupcima kao što je endoskopija.

Pacijent tabletu, snabdevenu minijaturnom kamerom, guta, a potom je ona pomoću bežične veze pod kontrolom lekara, prenosi BBC.

Tableta u organizmu izbacuje "nožice" kojima se kreće kao pauk. Tim kretanjem upravljaju lekari, kojima ono daje veću fleksibilnost u dijagnostičkom postupku. Po obavljenom zadatku, tableta se iz organizma izbacuje prirodnim putem.

Tablete sa kamerama su već postojale, ali se veruje da je ovo prva koja se može kontrolisati pošto je progutana.

Dr Enriko Graso, specijalista za rak iz Univerzitetske bolnice Tor Vergata u Rimu, ističe da bi ovaj izum mogao da smanji korišćenje endoskopa, koji su za mnoge pacijente toliko neprijatni da oni odbijaju tretman.

Nova dijagnostička metoda predstavlja boljitak i za pacijente, i za lekare, napominje Eliza Buseli, jedna od naučnika koji su radila na njenoj razradi.

Tableta je dosad uspešno testirana na svinjama, ali potrebna su još neka testiranja da bi bila odobrena i za primenu kod ljudi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde