Refleksologija – terapeutska masaža stopala

Opipavanjem stopala refleksolozi mogu otkriti koji su energetski kanali blokirani, pa masažom odgovarajućeg pola na stopalu ponovno uspostaviti ravnotežu.

Refleksologija se kao metoda pojavila dvadesetih godina prošlog veka, nakon otkrića dr W. Fitzgeralda da je telo podeljeno na "zone" čija se energija može iskoristiti u prevenciji i lečenju. Refleksolozi smatraju da postoji 10 kanala koji počinju, odnosno završavaju u nožnim prstima i protežu se do ručnih prstiju i temena. Svaki je kanal povezan s određenom zonom tela i s organima u toj zoni - nožni je palac, povezan npr. sa glavom. Opipavanjem stopala refleksolozi mogu otkriti koji su energetski kanali blokirani, pa masažom odgovarajućeg pola na stopalu ponovo uspostaviti ravnotežu toka energije.

Anna Kaye tvrdi da se svi organi odražavaju u stopalu. Prirodnim načinom stimuliranja tih organa bez ikakvih lekova odstranjuju se nakupine otpadnih materija, kongestije i začepljenja energetskih prolaza, poboljšava se protok krvi i funkcija žlezde i relaksira se ceo organizam.

Istorijat

Zapisi o terapiji koju su u Kini praktikovali pre 5000 godina daju podatke da se tada već primenjivala neka vrsta refleksologija, a slične su metode istraživači zapazili i u nekim plemenskim zajednicama. Međutim, u zapadnim zemljama ona se primenjuje tek u najnovije vrijeme, iako su se pojedini naturopati početkom ovog veka služili nekim metodama, što ih danas primenjuju refleksolozi. Refleksologija se u SAD-e afirmisala uglavnom zahvaljujući Eunice D. Ingham čija knjiga je prvi put objavljena 1932.g.

Postupak

Nakon uzimanja anamneze pristupa se lečenju. Pacijent sedi na stolici ili leži. Terapeut će postaviti dijagnozu i ne mora unapred tražiti od pacijenta da mu iznese koje ga tegobe muče.

Energetski blokovi

U početnom stadijumu, terapetu ispituje način "probijanja" do završetaka energetskih kanala na svakom stopalu pritiskujući energetske blokove, rotirajući nožne prste, pomičući stopalo gore - dole, trljajući kožu itd. Terapeuti ih obično opisuju kao sitne potkožne grudvice, nalik na kristalne naslage. Cilj terapije je pronalaženje i po mogućnosti uklanjanje nakupina, specijalnom metodom masaže. Oni se raspadaju pod pritiskom, tvrdi Kaye, kao što bi se raspala kocka šećera.

Refleksolozi tvrde da se ti kristali, poput kristala u kocki šećera, nakon drobljenja lako apsorbuju u telesni sistem za izlučivanje otpadnih materija i izbacuju iz tela znojem ili mokraćom, pa se energija oslobađa i ponovo nesmetano struji kroz ranije blokiranu zonu.

Masaža može biti:
 • blaga poput glađenja
 • više nalik shiatsu, već prema prirodi i položaju prepreke koju treba odstraniti
Ako je potreban dubok pritisak, bol će biti jaka, iako trenutna. Pacijenti ponekad nazivaju metodu mučenje, priznaje Eunice Ingham, ali dodaje kako pacijenti nagonski shvataju da bolno mesto što ga je terapeut napipao, upućuje na abnormalno stanje, pa su uvereni u potrebu lečenja radi konačnog ozdravljenja.

Neki praktičari tvrde da postoje dve vrste bolova:
 • jedni su nepotrebni
 • drugi terapijski poželjni - i da se pacijenti mogu uz pomoć terapeuta saživeti s poželjnim bolovima, pa čak i uživati u njima

Važnost

Svi refleksolozi naglašavaju vrednost, čak nužnost relaksacije radi smanjenja bolova i delotvornije masaže. Mnogi počinju terapiju vežbama disanja, koje njihovim pacijentima olakšavaju relaksaciju. Terapeuti takođe ističu da je blokiranju energetskih kanala, što oni nastoje ukloniti, često posledica napetosti. Eunice Ingham tvrdi da zabrinutost guši telesne tokove, pa čovjek može prigušiti normalnu prokrvljenost pojedinih delova tela ako se uporno i nepotrebno zabrinjava. Drugim riječima, nepotrebna zabrinutost može uzrokovati stvaranje kristala, a po njenom mišljenju i ljutnja izaziva proces kristalizacije.

Trajanje seanse zavisi o mnogo faktora, uključujući i veličinu stopala. Obično traje od 20 do 45 minuta. Isto se načelo primenjuje i za učestalost dolazaka, tj. jedanput, dvaput ili nekoliko puta nedeljno. Trajanje terapije zavisi od uspeha, a on opet zavisi od ozbiljnosti pacijentovih smetnji i stanju njegove vitalnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Sam 20.10.2012

  Tako šiznuti ulicom i pričamo sami sa sobom, svako svoju priču. Neko psuje, neko šapuće, neko peva svako svoje luldio nosi sa sobom i u sebi dok ne pukne pa pobije pola ulice, ničim


 2. Radmila Andrin 23.04.2009

  Veoma mi je drago da se i tema refleksologije našla na ovom sajtu, koji redovno posećujem. Iako po struci nisam medicinski radnik dugo se bavim masažom a u poslednje vreme dosta literature sam pročitala i o ovoj grani terapije. Naravno moji ukućani su bili prvi koji su oseili blagodet masaže stopala. Kako sam i sma imala dosta zdravstvenih problema izmenom načina života, ishrane fizičkom aktivnošću i naravno masažom stopala, mogu reći da sam stala na noge i pobedila karcinom koji je pretio da me odnese. Pozdrav moderatoru koji je i ovu temu stavio na dnevni red, a svima koji su skeptični preporučila bi da više puta probaju terapiju, jer ništa ne pokazuje rezultate odjednom.


 3. mina lukic 01.12.2008

  e pa ovako moje misljenje kao majke cije dete ima najblazi oblik pes ekvinovarusa,mislim da tu vezbe ne pomazu nesto bitno smatram da je to mucenje za dete bilo ono toga svesno ili ne.svaki covek ima neki bol u nogama jer nam naravno stopala sluze kao oslonac za citavo telo a takva vrsta terapije je trenutno ublazeno resenje za problem.sve u svemu to je sarena laza.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde