Rak, menopauza i akunpuktura

Tretmani za lečenje raka, koji mnogima spasavaju živote, mogu kod žena da stvore simptome slične menopauzi kao što su valunzi - "naleti vrućine". Nova istraživanja pokazuju da akupunktura može da pruži olakšanje.

Više od 18 odsto žena koje su lečene od raka dojke pati od valunga, naleta vrućine, pojačanog znojenja i nesanice, nakon što prime lek koji blokira estrogen, kao što je " tamoksifen".

"Žene koje osećaju simptome menopauze, kao što su naleti vrućine, obično se leče estrogenom. Žene koje imaju rak dojke, većina njih, ne mogu da budu lečene estrogenom, zato što on čini rak agresivnijim", upozorila je doktorka Elizabet Voker.

Umesto toga, ženama se daju drugi lekovi kao što je " efeksor", antidepresant koji pomaže kod valunga. Te pilule, međutim, mogu da izazovu neke neželjene efekte. Mnoge žene, zato, biraju da izbegnu moguće dodatne neželjene efekte i smatraju da su valunzi ipak manje zlo.

Akupunkturom protiv menopauze

Kinezi tradicionalno koriste akupunkturu za tretiranje simptoma menopauze. Zato je doktorka Voker odlučila da obavi kliničko ispitivanje sa jednom grupom žena koje su koristile akupunkturu i drugom koja je uzimala efeksor. Oba metoda su funkcionisala.

Većina pacijentkinja, učesnica u istraživanju, registrovala je iste rezultate: broj valunga je prepolovljen i, što je najvažnije, nije bilo nikakvih neželjenih efekata.

Jedno istraživanje obavljeno u Finskoj početkom ove godine pokazalo je iste rezultate.

Posle istraživanja doktorke Voker, žene su prijavile povećavanje energije i da se osećaju bolje a ona je zaključila: "Poruka je da postoji izbor. Ne morate da uzimate lekove da bi ste tretirali vaše valunge".

Kao dodatak, korisni efekti traju oko tri meseca pošto žene prestanu sa tretmanima akupunkture. Akupunktura je takođe korišćena za smanjenje sporednih i neželjenih efekata drugih tretmana protiv raka.

Još uvek nije jasno zašto akupunktura daje izuzetne rezultate. Igle, možda, izazivaju lučenje endorfina, enzima koji kod čoveka izaziva osećaj zadovoljstva. Doktorka Voker naglašava da akupunkturne tačke pažljivo prate nervni sistem tela.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa akupunturom.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde