Matičnim ćelijama protiv autoimunih i srčanih bolesti

Terapije matičnim ćelijama su delotvorne protiv autoimunih i srčanih oboljenja, pokazali su rezultati američkog istraživanja, objavljeni u Časopisu Američkog medicinskog udruženja. Lekari s američkog univerziteta Nortverstern [Northwestern], predvođeni dr Ričardom Bartom, došli su do tog zaključka obavivši analizu istraživanja sprovedenog na oko 2.500 pacijenata koji su imali transplantaciju matičnih celija. Oni su ustanovili da je ta terapija dovela do poboljšanja kod nekih pacijenata s poremećajima imunološkog sistema, kao što su dijabetes i multipleks skleroza, kao i da su pacijenti koji su primili terapiju bazičnim ćelijama posle srčanog napada imali umereno poboljšanje rada srca. Istraživači kažu da bi kod mnogih bolesti moglo da se postigne poboljšanje, ali da je potrebno obaviti još istraživanja. Odrasle matične ćelije potiču iz krvi i koštane srži i predstavljaju jedinu vrstu matičnih celija koja se danas koristi za lečenje bolesti kod ljudi jer ne zahtevaju uništavanje ljudskih embriona, preneli su francuski mediji.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Ana Beharovic 21.11.2022

    Zanima me ,imam sistemski lupus ,sarkaidozu ,pioderme gangrenose I pozitivan RF ,da li mogu da odradim presadjivanje maticnih celija ,kod Vas?hvala


  2. Milorad 15.06.2019

    Molim vas da mi odgovorite da li matičnim ćelijama iz pupčane vrpce pacijentkinje može da se leči autoimuna bolest neuro mijelitis optika?


  3. Allomanny 17.04.2011

    Treba proveriti: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde