Nivo antitela može da ukaže na rak pluća u ranoj fazi

Kancer pluća obično se dijagnozira u kasnoj fazi, kad ga je teško lečiti, ali jednog dana bi testiranje krvi moglo da omogući ranije otkrivanje tog oboljenja, poručuju britanski stručnjaci sa Notingemskog univerziteta.

Imunološki sistem proizvodi antitela čija meta su antigeni tumora pluća. Utvrđivanje takvih antitela u krvi, moglo bi da ukaže na osobe sa rakom pluća u ranoj fazi, preneo je Rojters. Dr Kerolajn Čepmen i njene kolege s univerziteta u Notingemu proučili su uzorke krvi 50 zdravih pojedinaca i 104 osobe obolele od raka pluća, mereći nivo antitela za sedam antigena koji se dovode u vezu s ovom vrstom kancera. Medju 76 odsto obolelih ispitanika konstatovan je visok nivo antitela za bar jedan od sedam antigena, pri čemu su kod onih kod kojih je tumor još uvek bio lokalizovan [odnosno nije se proširio na limfne čvorove], antitela konstatovana u čak 89 odsto slučajeva. Britanski stručnjaci su ustanovili da tri od pomenutih sedam antigena, koji se javljaju kod nekoliko različitih vrsta raka, nisu bitnije doprineli rezultatima istraživanja, pa bi njihovom zamenom u testiranju antigenima koji su specifični baš za rak pluća mogli da se postignu još precizniji rezultati. 'Dijagnostički test za rak pluća je od naročite važnosti s obzirom na kasnu fazu u kojoj se trenutno oboleli javljaju lekaru i na činjenicu da će ova bolest predstavljati značajno društveno opterećenje još najmanje 20 godina, čak i kad bi svi pušači koliko danas prestali da puše', konstatuju britanski stručnjaci.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa rakom pluća.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sanja 10.02.2012

    Imam 14 godina, umesto 200 ja imam 400 antitela tako nesto. . . Zanima me da li je to dobro, da li je opasno. . . ?


  2. Sadmir 21.12.2009

    U ranoj fazi kancera pluca je moguce izlecenje. . . Ali zanima me koji su simptomi u ranoj fazi, moze li to osoba primetiti??


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde