Lumbalna punkcija

Šta je lumbalna punkcija?

Lumbalna punkcija je dijagnostičko-terapijska procedura. Podrazumeva uvođenje igle u spinalni kanal. Uveo ju je Heinrich Quinke 1981. godineN kako bi smanjio intrakranijalni pritisak kod slučajeva meningitisa.

Cerebrospinalna tečnost ili likvor je bezbojna, bistra tečnost koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Ima funkciju mehaničke barijere koja ih štiti od povreda, učestvuje u metabolizmu, regulisanju intrrakranijalnog pritiska i hipofiza preko njega ostvaruje hormonski uticaj. 

Zove se lumbalna punkcija zato što se igla uvodi u lumbalnom delu kičme. Pacijent treba da bude postavljen u adekvatan položaj kako bi se procedura izvela pravilno. Može biti u bočnom ležećem ili sedećem položaju. Kada je u bočno ležećem, pacijent se postavlja u fetalni položaj sa kolenima savijenim prema trbuhu. Ako je u sedećem položaju onda se nagne ka napred a glavu osloni na savijene ruke. Na ovaj način se blago prošire intervertebralni prostori i olakšava se njihova lokalizacija. Igla se uvodi ispod medularnog konusa, što je kod odraslih osoba ispod 2. lumbalnog pršljena. Nakon dezinfekcije kože na mestu uboda, spinalna igla se polako uvodi pod pravim uglom u odnosu na kožu. Kada igla uđe u subarahnoidalni prostor ( prostor između arahnoidalne moždane mebrane i meke moždanice koji je ispunjen likvorom) trebalo bi da se oseti blago pucketanje. Tada se uzima likvor za željene analize, igla se vadi i završava se procedura.

Zašto se izvodi lumbalna punkcija?

Lumbalna punkcija se najčešće izvodi zbog uzimanja likvora. Analiza likvora može nam dati brojne bitne podatke i obično se radi kod sumnje na bolesti kao što su meningitis, neurološke bolesti, kao i ispitivanje uticaja nekih sistemskih bolesti na mozak i kičmenu moždinu. Kao što smo rekli na početku, ova procedura može biti terapijska i nekada se na ovaj način administriraju antibiotici, anestetici ili hemioterapija. Takođe, koristi se u lečenju stanja sa povišenim nivoom intrakranijalnog pritiska zbog likvora, kao što su hidrocefalus i benigna interkranijalna hiperplazija.

Koje su moguće komplikacije lumbalne punkcije?

Iako se smatra bezbednom procedurom, postoje određene moguće komplikacije. Najčešća komplikacija je glavobolja, i čak 25% pacijenata navodi da je imalo glavobolju nakon lumbalne punkcije. Obično se javlja nekoliko sati do dva dana nakon procedure. Može biti praćena mučninom i povraćanjem. Nekada se može javiti i bol i nelagodnost u lumbalnom delu. Moguća je i pojava krvarenja na mestu uboda, a vrlo retko i u epiduralni prostor. Može se javiti i hernijacija, i to u slučaju kada postoji povišen intrakranijalni pritisak ali zbog nekog tumora. Zbog toga se nekada radi MR ili CT pre procedure kako bi se isključila mogućnost postojanja ovih lezija.

Koje su kontraindikacije?

Lumbalna punkcija je invazivna procedura i postoje određene kontraindikacije. To su:

 • prisustvo infekcije na koži na mestu gde treba napraviti ubod;
 • povišen intrakranijalni pritisak zbog prisustva tumorske nase;
 • koagulopatije;
 • broj trombocita ispod 50000 i vrednost INR-a veća od 1,4;
 • aktivno krvarenje;
 • kardiopulmonalna nestabilnost.

Analiza likvora

Analiza dobijenog likvora podrazumeva ispitivanje nekih njegovih karakteristika.

Najčešće se ispituju:

 • BOJA: likvor je bezbojna tečnost, u slučaju da je uzorak likvora žućkaste ili roze boje možemo posumnjati na krvarenje, a ako je zelenkaste to može ukazati na infekciju ili prisustvo bilirubina
 • NIVO PROTEINA: normalna vrednost proteina u likvoru je od 0,2 do 0,4 g/l, povišeni nivo proteina može da ukaže na prisustvo infekcije ili nekog drugog inflamatornog procesa
 • NOVO ŠEĆERA: normalna vrednost šećera u likvoru je od 2,8 do 4,4 mmol/l, u slučaju bakterijskog meningitisa obično je snižen, a u slučaju virusnog normalan ili povišen 
 • PRISUSTVO MIKROORGANIZAMA: detekcija bakterija, virusa ili gljivica ukazuje na prisustvo infekcije
 • BELA KRVNA ZRNCA: normalno u likvoru postoji do 5 leukocita u 1 uL, povišen broj ovih ćelija ukazuje na prisustvo infekcije
 • KANCERSKE ĆELIJE: prisustvo tumorskih ćelija ili nezrelih ćelija krvi može da ukaže na određene tumore

Lumbalna punkcija je jedna od najčešće izvođenih invazivnih procedura u kliničkoj medicini koja nam pruža vrlo značajne informacije i olakšava dijagnozu bolesti, a može biti i značajno terapijsko sredstvo.

Podeli tekst:

Dr Tijana Grujić završila je Medicinski fakultet u Beogradu 2020. godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde