Hidrocefalus

Hidrocefalus je naziv za proširenje komora mozga kome je prethodilo ili je aktuelno povišenje pritiska u centralnom nervnom sistemu (CNS) zbog povećane količine cerebrospinalnog likvora. Može biti posledica različitih bolesti: upala CNS-a, tumora, krvarenja, povreda itd. Poremećaj nastaje zbog smetnji oticanja, odstranjivanja ili stvaranja likvora, moždane tečnosti. Zbog tog viška "vode" u glavi je i nastao termin vodena glava. Likvor se proizvodi u mozgu u povezanim komorama koje se nazivaju ventrikuli.

Telo koje stvara likvor naziva se plexus chorioideus. Iz bočnih komora likvor prelazi u ostale komore mozga, nakon toga prelazi u područje oko mozga i kičmene moždine. Najzad se na površini mozga upija u vensku krv i tako odstranjuje stari likvor. Celi ciklus stvaranja, cirkulisanja i odstranjivanja likvora predstavlja zaštitni mehanizam CNS-a. Hidrocefalus nastaje kad se ova ravnoteža negde poremeti. Likvor se nakuplja u velikoj količini i može da ošteti nervno tkivo i uzrokuje smrt. Hidrocefalus nije bolest već stanje nastalo kao rezultat neke bolesti i zato prognoza zavisi od uzroka.

Podela

Postoje različite podele hidrocefalusa: prema vremenu kad se javlja razlikujemo urođeni i stečeni, prema pritisku u lobanji onaj s visokim (hipertenzivni) i niskim pritiskom (normotenzivni).  Dalje, prema razvoju bolesti deli se na opstruktivni, malresorptivni i hipersekretorni.
 • Opstruktivni hidrocefalus nastaje zbog prepreke (opstrukcije) u oticanu likvora. Najčešći uzroci opstruktivnog hidrocefalusa su ožiljci, tumori, tromboza gornjeg sagitalnog sinusa, kongenitalne anomalije.
 • Malresorptivni hidrocefalus nastaje zbog poremećaja upijanja (resorpcije), odnosno odstranjivanja likvora iz mozga. Taj tip nastaje nakon krvarenja u mozgu, upala, povreda i operacija.
 • Hipersekretorni hidrocefalus nastaje zbog preteranog izlučivanja (hipersekrecije) likvora, obično kod tumora dela mozga koji stvara likvor.

Klinička slika

U ranom detinjstvu se hidrocefalus prepoznaje zbog brzog rasta glave deteta. Otvoreni šavovi kostiju glave omogućavaju povećanje lobanje tako da hidrocefalus kod novorođenčadi karakteriše povećanje glave, razmicanje šavova, širenje fontanele, napetost kože glave, pojačana izraženost vena glave. Ako se hidrocefalus razvija brže, javljaju se razdražljivost i plač, povraćanje, poremećaj svesti.
Kod odraslih su kosti lobanje srasle pa se glava ne može povećavati. Zato se nakupljanje likvora manifesuje znakovima akutnog ili hroničnog povećanja pritiska u lobanji. U lobanji se nalaze mozak, krv i likvor pa se povećanjem količine likvora mora smanjiti količina mozga i krvi. Zbog toga se moždane mase pomeraju prema kanalu kičmene moždine, a to uzrokuje oštećenje, uklještenje i smrt. Povećanje pritiska u glavi karakteriše se mučninom, povraćanjen, glavoboljom, smetnjama vida, ataksijom (poremećaj hoda) i oštećenjem kranijalnih živaca.

Dijagnoza

Postavlja se CT-om (skenerom) ili NMR-om (nuklearnom magnetnom rezonancom) i merenjem pritiska likvora, posle lumbalne punkcije.

Lečenje

Može biti usmereno na:

 • smanjenje stvaranja likvora kauterizacijom ili ekscizijom horioidnog pleksusa. Acetazolamid takođe smanjuje stvaranje likvora.
 • povećanje oticanja likvora davanjem diuretika ili lumbalnom punkcijom
 • smanjenje intrakranijalnog pritiska kortikosteroidima i hipertoničnim rastvorima
 • operativne procedure stvaranja šanta.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Snježana 19.09.2023

  Nakon teške upale bubnjiča srednjeg uha, prešla 4o peracije, pilana kost od lubanje ispunjavana bubnjič koji imao pulsirajuće izbacivanje sekreta. Zadnja operacija opna popravak. Upadala uska u rupu iza uha, trenutno pritisak u glavi kao da je 8 bara. Vid slabi povremeno, a i imam vrtoglavice. Rupe u sjećanju i bolovi do povraćanja. Obavila sam magnetnu rezonancu, piše nešto tekućine u mozgu. Šta dalje?


 2. Branislava 06.06.2022

  Pitanje za Danicu Boskovic, koja klinika je radila i ko je Ljuljana Vujotic ? Hvala.


 3. Danica Boskovic 08.10.2021

  Zdravo,sa 3 meseca sam dobila menigitis ugradjena mi je pumpica bila sve do 2015gid kada se inficirala i kako oni kazu tada su mi uradili trajno resenje nemam je vise.Pumpicu je ugradio dr.Djordjevic on je tada bio pred penzijom i nastavila Mirjana Nagulic da me prati.Trajno res.je uradila Ljiljana Vujotic.Pooz


 4. Ace. 09.11.2017

  Postoji li neki lek za zgolemenu desna lateralna komomora. Ili bilo sta da ucinem?


 5. SLAVOLJUB 04.12.2012

  Kao beba oboleo sam od hirocefalusa, imao sa, srecu da je boles primecena u ranoj fazi. Operisan sam valjda 2 puta u 5. Mesecu zivota mislim u klinickom centru u beogradu. Operisao me je moma djordjevic heurohirurg 1985. Ili 1986 godine. Operisan sam 2 puta i sve je proslo kako treba. Takodje imao sam i velike probleme sa vidom, bukvalno sam se kao dete sudarao sa ljudima. Sada je sa mnom sve u redu, hvala bogu, ne pijem nikakve lekove dobro vidim i nemam nikakve probleme sa zdravljem. Molim vas ako neko zna bilo kakvu informaciju o doktoru momi djordjevicu telefon ili adresu neka mi posalje e mail hteo bih da mu se zahvalim od srca za sve sto je za mene ucinio. Hvala unapred


 6. Goran 01.11.2012

  Dijetetu mog druga je danas otkriven hidrocefalus. Citao sam da je lijecivo maticnim celijama. Da li je neko to vec pokusao lijeciti maticnim celijama? Svi savijeti su dragocijeni. Molio bih autora ove stranice da ukloni sliku jer je samom roditelju ruzno vidjeti.


 7. mihailo markovic 22.05.2012

  Moja sestra od rodjenja ima hidrocefalus i sad ima 15 godina i pije neki sirup i tablete imala je operaciju kad je bila manja ugradjena joj je pumpica sto vi to bolje znate. I zelim da pitam moze li nekim zahvatom da se izlijeci da bi prohodala i da bude kao ostala djeca


 8. Dejan Vučićević 05.12.2009

  Imao sam u aprilu grand mal napad, neočekivano na ulici, nikad pre toga nisam imao nista slično, na osnovu eeg snimka utvrđeno je pražnjenje. Posle toga nemam napade urađena je mr i operisan sam pod slikom tumora, da bi krajnja dijagnoza bila degerativna promena bele mase i da nema tumorskih procesa, od terapije pijem lamictal i fenobarbiton, da li ja patim od epilepsije i molim vas komentar u vezi svega ovoga, unapred hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde