Lečenje multipleks skleroze

Lek protiv leukemije "alemtuzumab" može da spreči posledice multipleks skleroze i podstakne regeneraciju moždanog tkiva, pokazali su rezultati istraživanja naučnika sa univerziteta "Kembridž".

"Alemtuzumab" je tokom ispitivanja kod pacijenata smanjio broj napada i omogućio povratak izgubljenih funkcija tako što je verovatno podstakao regeneraciju moždanog tkiva.

Radi se o leku koji bi, ukoliko se dovoljno rano primeni, mogao da zaustavi napredak multipleks skleroze i povrati izgubljene funkcije, podstičući regeneraciju oštećenog moždanog tkiva, istakao je doktor Alasdejr Kols, rukovodilac dela istraživanja, čiji rezultati tek treba da budu potvrđeni dodatnim ispitivanjima koja su u toku.

Multipleks skleroza je neizlečivo oboljenje centralnog nervnog sistema od koga boluje 2,5 miliona ljudi u svetu.

Uništavanje mijelina, supstance koja obavija nervne ćelije i obezbeđuje brzi prenos nervnih signala, dovodi kod obolelih do lakših ili težih posledica, pre svega do gubitka vida i pokretljivosti.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa multiplom sklerozom.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. MARKO 19.01.2009

    Obican sam laik, ali mislim da Campath odnosno alemtuzumab ne treba predstavljati kao "LEK" pre nego sto se utvrdi odredjenim studijama da je on zaista to. Zna se da leka za MS nema jer je nasa medicina u kamenom dobu!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde