Novi test za otkrivanje tuberkuloze

Tradicionalno testiranje na tuberkulozu podrazumeva ubacivanje pod kožu komponenti bakterije te bolesti, a ukoliko koža na tom mestu otekne smatra se da dotična osoba ima latentnu tuberkulozu ili BCG vakcina, koju je dobila u najranijem detinjstvu, još uvek deluje.

Takvo testiranje, međutim, nije pouzdano. Ponekad pozitivne rezultate imaju ispitanici koji nisu bolesni ili, još gore, oni kojima je potreban antituberkulozni tretman na osnovu ovog testa dobijaju negativne rezultate, preneo je Rojters.

Nova analiza krvi pod nazivom ELISpot 1,5 put preciznije utvrđuje prisustvo bakterije tuberkuloze u organizmu, a na globalnom nivou to će predstavljati značajnu razliku, istakao je dr Adžit Lalvani, istraživač s Imperijal koledža u Londonu.

Tuberkuloza je infektivna bakterijska bolest, koja obično napada pluća. Od nje se svake godine razboli 9,2 miliona ljudi širom sveta, a umre 1,7 miliona. Mnoge od žrtava su iz zemalja u razvoju, čiji siromašni zdravstveni sistemi imaju ograničene mogućnosti otkrivanja bolesti.

Pojava i širenje bakterija tuberkuloze otpornih na lekove čini ovu bolest teže izlečivom, zbog čega će ona u budućnosti možda biti još smrtonosnija, upozoravaju eksperti.

Dr Lalvani i njegov tim testirali su i potkožnim, i krvnim testom 908 zdrave dece u Turskoj, koja su bila izložena tuberkulozi u svojim domovima. Kožni test je pokazao da više od polovine njih, odnosno 550, nosi uspavanu bakteriju tuberkuloze i da ih treba lečiti da se ona ne bi aktivirala. Krvni test je pokazao da takve dece ima samo 380,

I pred primenjenog tretmana, dvanaestoro od ove dece se ipak razbolelo, a britanski stručnjaci procenjuju da bi bez primene lekova obolelo 50 do 60 odsto njih.

Sledeći korak je da se krvni test učini još preciznijim i da se uvede njegovo korišćenje u zemljama u razvoju, ističu britanski stručnjaci. Novi sistem testiranja na tuberkulozu već se preporučuje u većini razvijenih država, između ostalog u SAD, Kanadi i EU.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa tuberkolozom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. slavica 30.06.2013

    Pre 72 sata radena mi je proba na tuberkulozu i nista se nije dogodilo cak se nevidi ni gde je bio ubod, o cemu se radi molim da mi neko odgovori


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde