Koronarografija - ogledalo vaših krvnih sudova srca

Predstavlja dijagnostičku proceduru koja je zlatni standard za dijagnozu koronarne bolesti. Koronarna bolest predstavlja širok dijapazon od stabilne angine do naprasne srčane smrti a zajednički nalaz u svim fazama ove bolesti je da postoje promene na unutrašnjosti koronarnih arterija koje ishranjuju srčani mišić.Kada u krvnom sudu ove promene smanje unutrašnjost za više od 60% javljaju se tegobe od kojih je najvažniji bol u grudima.


 Ukoliko ne vidite video sadržaj, treba da instalirate najnoviju verziju Flash Player-a.
 

Način izvođenja

Koronarografija se izvodi u sterilnim uslovima jer se kateterima i žicama ulazi u unutrašnjost tela i moguća je infekcija ako se radi u nesterilnim uslovima. Pacijent je pokriven sterilnom kompresom i ostavlja se samo deo polja iznad krvnog suda kome se pristupa. Punktira se neka od velikih arterija nakon što je pacijent dobio lokalnu anesteziju, obično femoralna arterija (u preponi) a može se uraditi i preko radijalne i brahijalne arterije. Preko igle za punkciju u arteriju se uvodi žica, preko nje se uvodi dilatator sa šitom preko koga se vrši izmena katetera. Čovek ima 2 koronarne arterije, levu i desnu, a one mogu polaziti iz aorte pod raznim uglovima pa se za pregled koriste razne vrste katetera. Kateter dolazi do početka koronarne arterije unutar aorte, a onda se špricem koji je na drugom karju katetera ubrizgava kontrasno sredstvo na bazi joda. Svaku arteriju treba snimiti iz više uglova i projekcija jer suženja na arterijama često mogu biti asimetrična i videti se samo iz jedne ili dve projekcije.

Nakon urađene koronarografije...

Nakon urađene koronarografije vade se svi sistemi iz arterije i pritiskom rukama (digitalna hemostaza) ili iz pomoć nekog sistema se zaustavlja krvarenje. Analizira se snimak i pacijentu se predlaže jedna od sledećih mogućnosti:
 • nastavak terapije lekovima
 • perkutana koronarna intervencija, kada se u krvne sudove postavljaju stentovi (male metalne proteze, nalik na feder iz hemijske olovke)
 • kardiohirurška intervencija na srcu, kada se delovi vene sa noge koriste da bi se premostilo suženje (baj pas-by pass)
Sama koronarografija ne traje dugo a pacijent je sve vreme svestan i ako ima tegobe tokom pregleda obavestiće doktora o tome. U timu koji izvodi koronarografiju učestvuje 1 lekar, 2 sestre instrumentarke, 1 rendgen tehničar i 1 bolničar.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa koronarografijom.
Podeli tekst:

Autor Prof. dr Zoran Perišić
Dr Zoran Perišić je kardiolog koji iza sebe ima više od 500 ugrađenih pejsmejkera i više od 550 postavljenih koronarnih stentova. Oktobra 2005.godine dobio je Povelju Medicinskog fakulteta u Nišu zbog uvođenja novih meto...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Violeta Jovanovska 05.08.2021

  Postovani,radila sam koronografiju 24.07 i sve je u redu,nemam zapushenja,ali me cela ruka i nakon 10 dana bili i vije.Neznam jel to normalno ili se trebam javiti kardiologu?Molim ako mi neko moze pojasniti,hvala!


 2. Zvonko Filipović 26.03.2021

  Poštovani, Nakon kornografije 01.03.2021.g. ostavljen mi je jedan, po mišljenju kardiologa koji je to radio, sporedni krvni sud začepljen 99%. Koliko je to opasno za prvavilan rad srca i nastanak infrakt miokarda . Molim odgovor mailom. Srdačan pozdrav,


 3. Tanja Mišković 17.08.2012

  Svaki komentar je suvišan. Toliko je lepo objašnjeno da i običan svet razume.


 4. Željko 29.11.2011

  Doktore, svaka vam čast! Takođe i celom timu. Nemam dalji komentar. Profesionalci!


 5. Dragan 16.11.2011

  Ja sam imao intervenciju 28. 10. 2011 u zemunskoj bolnici ugradjen je stend, zakazao sam za 14. 12. 2011 jos jednu intervenciju, sta reci nego sem da su doktor i ceo tim odradili dobro i ovim putem se zahvaljujem. Dragan


 6. amir 02.07.2011

  Ja sam od onih koji nije imao hrabrosti cak ni procitati kako se radi koronarografija, a kamoli pogledati video, medjutim komsija kad je uradio u tuzli koronarografiju, jos kad ja nisam imao srcane tegobe puno mi je pomoglo kad je meni receno da cu usljed angine pektoris morati uraditi taj mali, ali u svakomsluacju dragocjeni zahvat. I ja sam kao i on radio u tuzlu u klinici koja se zove centar za srce, gdje sve funkcionira na veoma zavidnom nivou. Nije me bilo strah, ali svakako da je nervoza bila itekako prisutna. Na snimku se iz razmljivih razloga ne vidi cijela priprema pacijenta, znaci od skidanja pidzame, brijanja prepona, ljepljenja kontakata na sto se prikopca kontrola rada srca i sve ostalo sto je potrebno, do prekrivanja pacijenta. U tuzli je slicno, ali mi se cini da su neki uredjaji novije generacije, i da u timu pored doktora ucestvuje jos cetiri medicinska djelatnika, koju ulogu imaju tocno imaju ne znam, ali sam vidio da su svi nesto radili. Na snimku ljekar prica dok radi, pa snimak nesto duzi, u biti ono sto ljekar radi ne traje duze od nekih 5-6 minuta, preko puta mene je bio sat na zidu pa sam pratio svo vrijeme, od kako mi je ljekar rekao da mi daje injekciju i na kraju kad je rekao da je to bilo to. Kao strucnjaci su izvrsni, svo vrijeme smo pricali, i mene su pitali kako se osjecam, prije toga su me upozorili ako ti bilo sto smeta ili ako se ne osjecas dobro samo reci, nije problem da prekinemo uradimo sto je potrebno i nastavimo, poslije zahvata, kad sam prebacen na odjel gdje sam proveo ostatak vremena od 24 sata, sve je bilo izuzetno korektno od strane med osoblja. Jednom rijecju, zapravo i nemam rijeci da opisem kako sam prezadovoljan sa svim ucinjenim, bolnica je super, ljekari su super, med osoblje, ali i ostali djelatnici su zaista visoko profesionalni. Meni nije trebalo nista ugradjivati, pomocu ljekova cu sanirati ono sto je zacepljeno i to bi bilo to, kao sto je meni rekao ljekar koji mi je radio zahvat, hvala im jos jednom na svemu


 7. Živadin Panić 30.11.2010

  Drago mi je da sam video kako se radi koronarografija jer meni treba da se radi, a čuo sam razne gluposti. Svaka čast ovom timu koji sam video. Meni treba tek da zakažu a neznam gde su dobri stručnjaci, znam samo da se dugo čeka. Pozdrav.


 8. Dragica Strukar 25.06.2010

  Danas mi je saopšteno da trebam uraditi koronarografiju, i poslije pročitanog članka i pregledanog videa sam shvatila da taj pregled nije težak kako su mi drugi govorili. Zahvaljujem na ovako iscrpnom objašnjenju. Lakše ču se odlučiti da uradim taj pregled, samo još neznam gdje. ? Puno uspjeha vam želim u daljem radu. Pozdrav iz viteza.


 9. Smoljo Mladen 04.04.2010

  Nakon što sam pogledao snimku koronarografije mogu samo kazati jedno veliko hvala. Pošto se ja spremam na taj pregled, sada mi je mnogo lakše s obzirom da sam se naslušao svašta a večinom su to bile vrlo velike gluposti i pretjerivanja. Mogu otići pivajuči. Još jedamput mnogo hvala, želim vam mnogo uspjeha u daljnem radu i puno pozdrava iz splita.


 10. Ivan 29.01.2010

  Hvala vam na krasnom prikazu "koronografije" kakva je nedavno izvršena i na meni. Ja sam je doživio na ovaj način: www. Flickr. Com/photos/33263449@n03/4194971586/


 11. Tomic Zarko 05.06.2009

  Gospodin doktor je i meni radio 25.05.2009. god. tj. pokusao da jednu granu otpusi, a na drugoj ugradi stent. Nazalost nije bilo odgovarajuceg stenta, pa je to odlozeno za nekih mesec dana. Govorim laicki naravno. Iznenadio sam se kad sam u sali ugledao doktora koga sam ranije vec video na ovom snimku. Veoma me je iznenadio i svojom predanoscu i lakocom kojom radi, kao i odnosu prema meni i uopste saradnicima. Nadam se da ce se stent nabaviti, a doktoru i ekipi... Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde