Ugradnja koronarnog stenta - procedura koja je zamenila operacije na koronarnim arterijama

Koronarna bolest je jedna od najčešćih bolesti današnjice.
Dok se u državama zapadne Evrope koronarna bolest polako smanjuje, kod nas je u porastu i srčani uzroci su kod nas i dalje najznačajniji uzrok smrtnosti.
Koronarna bolest se može manifestovati na nekoliko načina a najčešći su:
 • Stabilna Angina pectoris, gde pacijent dobija bolove nakon psihofizičkog naprezanja.
 • Nestabilna angina pectoris. gde pacijent dobija bolove bez psihofizičkog naprezanja,
 • Infarkt miokarda, gde je došlo do zapušenja neke od koronarnih arterija.


Osnova Koronarne bolesti su promene u unutrašnjosti koronarnih arterija (to su arterije koje ishranjuju srčani mišić).
Ateroskleroza je glavni krivac za ove promene a manifestacije ateroskleroze i njene posledice se leče u nekoliko grana medicine.
Kardiologija se bavi promenama na koronarnim arterijama, neurologija se bavi promenama na moždanim arterijama, vaskularna hirurgija se bavi promenama na aorti i perifernim arterijama.
 
Ateroksleroza se na arterijama manifestuje nakupljanjem masnih naslaga u unutrašnjosti krvnog suda stvarajući masne ploče.
 
Kada ove masne ploče smanje unutrašnjost arterije za više od 60% onda delovi tkiva ispod suženja počinju da trpe zbog nedostatka kiseonika i hranljivih materija i pacijent ima tegobe.

Danas se zna da na proces ateroskleroze deluje više činioca koji se zovu faktori kardiovaskularnog rizika. Oni mogu biti nepromenljivi (pol, starost, porodično opterećnje) ili promenljivi (pušenje, dijabetes, hipertenzija, povišen holesterol i trigliceridi itd.).  
 
Što je više faktora rizika prisutno, to je veća šansa za aterosklerozu i njene manifestacije na arterijama.
 

Koronarna bolest se može dijagnostikovati neinvazivnim i invazivnim procedurama

 

Neinvazivne su ergometrija, Holter monitoring, ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija (skener). Invazivna metoda koja je i zlatni standard za dijagnozu koronarne bolesti  se zove koronarografija. Nakon što se koronarografijom utvrdi nalaz na koronarnim arterijama, predlaže se jedan od 3 načina lečenja:
 
 • Medikamentna terapija, gde pacijent dobija lekove koji popravljaju protok kroz koronarne arterije,
 • Operativno lečenje, gde se pacijentu suženja na koronarnim arterijama premošćavaju (tzv. baj-pas) delovima vena ili arterija samog pacijenta,
 • Ugradjivanje koronarnog stenta.

 

Ugradjivanje koronarnog stenta počinje kao i koronarografija. Punktira se neka od arterija: u preponi, na ručnom zglobu ili u nadlaktici. U arteriju se ubacuje žica preko koje se kateterom dolazi do početka koronarnih arterija koji je odmah iznad aortnog zaliska. Pre početka procedure pacijent  mora dobiti dovoljne količine lekova koji smanjuju zgrušavanje krvi i slepljivanje krvnih pločica: aspirin, clopidogrel i heparin. Tokom procedure pacijent je budan i sve vreme u kontaktu sa ekipom koja obavlja proceduru. Ova procedura se stručno naziva  PERKUTANA KORONARNA INTERVENCIJA (PCI) a oblast interventna kardiologija.

Nakon što je kateter doveden do početka koronarne arterije, dobar  položaj katetera se potvrdjuje davanjem kontrasta u arteriju. Čovek ima dve koronarne arterije, desnu i levu, koja se grana na prednju silaznu i cirkumfleksnu arteriju. Preko unutrašnjosti katetera u koronarnu arteriju se uvodi koronarna žica. Ona je od čelika, ali sa specijalno napravljenim prednjim delom, koji može biti mekan ili tvrd, zavisno od toga kakva je promena na krvnom sudu. Preko koronarne žice se u unutrašnjost arterije uvode svi ostali sistemi: baloni, stentovi, sistemi za usisavanje tromba, sistemi za rezanje plaka, sistemi za merenje težine stenoze pa čak i specijalna ultrazvučna sonda koja može snimiti unutrašnjost koronarne arterije.

Promene na koronarnim arterijam se kreću od lakih pa do potpunog zapušenja krvnog suda. Nakon što se žicom prodje suženje ili zapušenje, postavi se balon da bi se lipidna masa razbila, potisnula uz zid i napravilo mesto  za stent. Baloni se naduvavaju na veoma velike pritiske koji se kreću od 10 do 20 atmosfera. Ilustracije radi, u gumama automobila pritisak je 2 do 3 atmosfere. Nakon pripreme krvnog suda, u krvni sud se ubacuje stent.

Stent je mala metalna proteza nalik na feder od hemijske olovke. U krvni sud dolazi postavljen na balon, a nakon naduvavanja balona ostaje zauvek u unutrašnjosti krvnog suda. Tokom ugradnje stenta moguće su raznovrsne komplikacije koje veoma retko zahtevaju intervenciju lekara iz neke druge oblasti: kardiohirurgije, vaskularne hirurgije, transfuziologije itd. Ekipa koja izvodi PCI mora biti spremna da prepozna i reši sve komplikacije koje se mogu javiti tokom izvodjenja procedure.
 

Nakon ugradnje stenta postoje 2 problema

 

Prvi problem je tromboza, tj. stvaranje krvnog ugruška u stentu. Protiv ovog problema se borimo dvojnom antiagregacionom terapijom odnosno pacijenti piju doživotno neku formu aspirina (Andol, Cor As, Cardiopirin, Aspirin protect...) i godinu ili duže uzimaju clopidogrel (Plavix ili Zyllt).
Drugi problem je reakcija krvnog suda na prisustvo stenta, koji je naravno, strano telo. Ovaj problem je naročito izražen kod pacijenata sa dijabetesom, kod dugačkih lezija, kod malih krvnih sudova...Zbog toga se koriste stentovi koji su natopljeni specijalnim supstancama koje sprečavaju i smanjuju reakciju krvnog suda.

U savremenoj kardiologiji broj PCI i broj ugradjenih stentova je u stalnom porastu. Kardiohirurške intervencije imaju svoje mesto u lečenju koronarne bolesti jer je mnogo pacijenata kod kojih nije moguće stavljati stentove. Cilj interventne kardiologije u Srbiji je da se u akutnom infarktu miokarda, kada dolazi do odumiranja srčanog mišića, što pre pristupi koronarnim arterijama pacijenta, jer mu to daje najbolju prognozu.
U svetu novca važi maksima TIME IS MONEY (vreme je novac) a u svetu interventne kardiologije važi TIME IS MYOCARDIUM (vreme je srčani mišić).
Podeli tekst:

Autor Prof. dr Zoran Perišić
Dr Zoran Perišić je kardiolog koji iza sebe ima više od 500 ugrađenih pejsmejkera i više od 550 postavljenih koronarnih stentova. Oktobra 2005.godine dobio je Povelju Medicinskog fakulteta u Nišu zbog uvođenja novih meto...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 30

 1. Slavica 07.04.2022

  Ja se čudno osećam posle ugradnje stenta nemogu duboko da dišem ugradjena su mi 3 stenta na Dedinju bas sam zabrinuta


 2. verica 13.01.2021

  Mom muzu je u novembru ,kao hitna intervencija, uradjena ugradnja stenta, Na otpustu su mu svi parametri bili dobri. Posle par nedelja pocinju tegobe u vidu nedosatka vazduha, povremenih aritmija i brzog umaranja, Na kontrolnom pregledu dr. konstatuje da je sve to postoperativni tok, sto se meni ne cini da je bas tako. Istina je da nema vise one napade bolova, ali njegovo generalno stanje je sada dosta losije. Savet?


 3. Jelena 06.12.2020

  Moj suprug je primljen na vma u teskom stanju.Ugradjena dva stenta ali i dalje je intubiran.nije mogao ni da hoda noge se odizele.nije znao za njih juce mu igradjena dva stenta i.na urgent internoj pozz


 4. Nenad 06.01.2017

  Ugrađena su mi dva stenta pre 3 godine u 44. godini. Pušio sam 26 godina i došao na tri pakle dnevno. Uspeli su da mi naslage od 85 % o 95% rac i lad arterijama odblokiraju stentovima sa lekom širine 4 mm i 3.5 mm a dužine 16 mm. Od straha za život čitao sam noćima novine i medicinske časopise i zvanično potvrđene studije. Niko ovde ne pominje način lečenja arteriskletoze jer je izvesno da će mo svi opet doći na isto...Kad-tad. Doktori do danas samo znaju fizički da poprave zapušene arterije i hvala im. Međutim niko ne rešava uzrok. To nije bolest sem u slučaju da je ef posle infarkta manja od 55. Postoji dosta tekstova viđenih doktora koji govore da su ulja u ishrani (kokosovo, palmino, suncektovo) ustvari glavni uzročnici oštećenja ćelija unutar krvnog suda, odnosno vrše upale procese. I šta naše telo tada radi? Popunjava te oštećene delove masnoćom koja jednom mora da zatvori krvni sud ili pukne i nastane infarkt. Na ta oštećenja se kače masne hostelorne jedinice bilo da ga imate mnogo ili u granicama. Statini poremećuju balans metabolizma masti. Pa nije ni čudo da infarkta ima i kad pijete statine. Pošto je to velika industrija niko od doktora neće postavljati svoj sud, sem pojedinaca koji su izloženi kritikama. Prirodan način potpunog čišćenja je voće i povrće bez i jedne kapi ulja. Drugi lek koji obećava i koji je patentiran još 2001. godine a slučajno dokazan i potpuno bezbedan je beta-cyclodextrin. Probaj je na obolelim devojčicama. Od retke bolesti koja nakuplja holestelor u mozgu. Lek je ustvari vrsta šećera koji koristimo u svakodnevnoj ishrani kao aditivi E 459 ali to je mala količina. Koristi se da smanji masnoće u light margarinu i majonezu. Lično izbegavam sve na ulju. Nemam 300 dolara za dovoljnu količinu. Ne žele manje količine da sintetišu i šalju iz Amerike, a i ne treba toliko po osobi. 
  Ko hoće da se udruži ili još proveri ove tvrdnje. Moj mejl je nenad67@live.com


 5. Nada 21.01.2015

  Jako sam iznenadena da ceo tim nema kape na glavi


 6. Dragan 07.11.2012

  Svaka cas ovom timu slucajno sam upao na ovoj stranici nemam reci ja inace zivim u danskoj imaosam ugradnju 3. St. . . Ove godine2012. Posle mesec dana vratiose na posao svi koji su prosli ovim putem moj savet je izbegavanja stresa.


 7. milena veljovic 24.01.2012

  Gledala sam snimak bez daha, divim se doktoru sa njegovom ekipom kao i svim drugim doktorima koji nam daju novi zivot. Cuvajmo ih i platimo ih zasluzuju to. Veliki pozdrav od srca.


 8. Dejan Ivanovic 14.12.2011

  21. 11. 2011 mi je ugradjena 2 stenta u bernu doslo je do zacepljenja desne arterije, tim strucnjaka na celu sa dr. Hotinger ugradila su 2 stenta i omogucili mi dalji oporavak uz rehabilitaciju sada sam trenutno u jednoj klinici u okolini berna tamo i zivim i mogu reci da nije samo dovoljno ugraditi stent bitno je kretati se, promena ishrane, i naravno ako ste pusac ostavite cigarete. Sada kada mogu da zivim kao i ostali zdravi ljudi vracam se kuci svojoj porodici. Beskrajno zahvalan sam strucnjacima bolnici u bern spital. Pozz dejan rodom iz smedereva. . . . . . . . . . . . . .


 9. SLOBODAN STOJANOVIC 10.11.2011

  Ja sam vec jednom dao komentar februara meseca 2011. God. Mogu da kazem da je dr. Perisic jedan od najboljih lekara u srbiji a mozda i sire evo ja sam ugradio stent 19. Janura 2009. God. Napisao sam koju terapiju sam koristio a sada samo koristim aspirin-kardipirin jednom ujutru, onda konkor-biol od 5 mg to je beta blokator za srce da imate u toku dana ili noci oko 60-80 otkucaja, onda navece sortis protiv masnoce ne pusim u toku jedne nedelje popijem 2-3 casice domace rakije i toliko casa crnog vina obicno to vino je medvedja krv samo da je crno vino naravno ne jedete masnu hranu i kretanje u toku dana najmanje 2-3 kilometara laganim hodom ne smeta mi vise hladan vazduh nikada do sada nisam dobio bolove u grudima ali sam nekoliko puta radio test opterecenja koji sam odlicno uradio pre pocetka pritisak mi je 13o-90 u jeku napora 160-90 i posle zavrsetka lagano kretanje na traci posle par minuta pritisak mi se vraca na 120-80 ovo oboljenje trazi sto manje nervoze ili stresa ali strogo pridrzavanje sto manje konzulmiranja masne hrane moram da vam otkrijem da svakog treceg dana uzimam po jednu tabletu plaviska iako je proslo vise od 3 godina nema sta drugo da napisem kontakt telefon 063-854-7-453 i 064-196-7-177 pozdrav od slobodana iz leskovca


 10. Jasmina Kosovac 08.09.2011

  Svaka cast timu!!! Nisam pronasla podatak na kojoj klinici je ovo radjeno pa ako neko zna nek mi posalje informaciju. Sve pohvale doktoru!!!!!!


 11. Milica 03.08.2011

  Kao hitan slucaj radi jakih bolova u grudima zadrzana sam u institutu za vaskularne bolesti sremska kamenica. Dana 31. 05. 2011. God. Uradjena mi je kateterizacija i ugradjena 3 stenta, intervenciju je izveo prof. Dr robert jung medijalni segment ria je suzen 45% , ramus intermedius rim od samog odstupa subokludiran 99% prikazuje se protokom timi ii - pre3 glaciran za bilo kakvu intervenciju. Uradjena pci-acd distalne stenze 75% i medijalne 85% . Ovim putem zahvaljujem se uz neizrecivo divljenje ovom velikom strucnjaku doktoru i njegovom timu, odmah posle intervencije sam prokomentarisala, jednostavno nemam reci adekvatne za ove lekare. Od neprocenljive su vrednosti, nema para kojima se mogu platiti, zato im dajte sve uslove da ostanu u srbiji, cenite ih kao najvece blago jer to zaista jesu. Sutra je neko novo sutra za mene zahvaljujuci prof. Dr. Robertu jungu. Jos jednom pohvale iz srca sa 3 stenta za celu ekipu


 12. Milica Indjija 25.07.2011

  Kao hitan slucaj zadrzana sam u Institutu za vaskularne bolesti Sr. Kamenica. Dana 31.05.2011. uradjena mi je kateterizacija, ugradjena su mi 3 stenta. Strucni zahvat uradio je prof. dr. Robert Jung i njegova ekipa. Ovim putem zahvaljujem uz neizrecivo divljenje. Sutra je neko novo sutra za mene zahvaljujuci ovim strucnjacima, lekarima i medecinskom osoblju.
  S postovanjem


 13. Milica Jovanovic Indjija 25.07.2011

  Kao hitan slucaj radi jakih bolova u grudima zadrzana sam u Institutu za vaskularne bolesti Sremska Kamenica. Dana 31.05.2011. godine uradjena mi je kateterizacija i ugradjena 3 stenta, intervenciju je izveo prof. dr Robert Jung medijalni segment ria je suzen 45%, ramus intermedius rim od samog odstupa subokludiran 99% prikazuje se protokom timi ii - pre3 glaciran za bilo kakvu intervenciju. Uradjena pci-acd distalne stenze 75% i medijalne 85%. Ovim putem zahvaljujem se uz neizrecivo divljenje ovom velikom strucnjaku doktoru i njegovom timu, odmah posle intervencije sam prokomentarisala, jednostavno nemam reci adekvatne za ove lekare. Od neprocenljive su vrednosti, nema para kojima se mogu platiti, zato im dajte sve uslove da ostanu u srbiji, cenite ih kao najvece blago jer to zaista jesu. Sutra je neko novo sutra za mene zahvaljujuci prof. Dr. Robertu jungu. Jos jednom pohvale iz srca sa 3 stenta za celu ekipu.


 14. MILOJE ILIC 16.07.2011

  10. Jun ove godine je bio dan kada mi je dr. Mirko Colic ugradiodva stenta i otcepio, to jest produvao jedno zapusenje koje imalo55 procenata predhodna dva su bila preko 90 procenata. Sam cin je protekao za mene bezbolno i nadam se da nakon kontrole i testa opterecenja koji sledi moci cu da se vratim normalnim zivotnim obavezama. Uzrok mog infarkta nije bio holesterol vec ogromni stresovi koji su me pogodili u nazad deceniju. Savetujem svima da eovno kontrolisu krv na osnovu cega se moze utvrditi zdravstveno stanje srca i krvotoka. Zahvalan sam klinici dedinje.


 15. Milan 24.03.2011

  Svaka čast!


 16. darinka 15.01.2011

  Imla sam akutni infarkt miokarda ugradjeno mi je dva stenta dali mi mozete reci dali moze doci do zacepljenja stentova i koji su simptomi


 17. Ana Kecman 03.11.2010

  Odličan članak! Jasno i sažeto, u kratkim crtama, a sasvim dovoljno da se nama, običnim ljudima, dovoljno približi ono što danas mnogima stvara ogromne poteškoće. Moj otac je juče radio nalaz koronarografije, i hvala bogu, nastaviće samo sa terapijom i redovnim kontrolama, ali sve dok ovo nisam pročitala nisam ni znala šta ga čeka. Zato, mnogo hvala!


 18. nada 09.09.2010

  Poslije ugradnje stenda koje su posledice taj dan???


 19. Бојан из Зајечара 24.06.2010

  Dana 17. 06. 2010. G. Ugrađena su mi 2 stenta. Ovom prilikom želim da se javno zahvalim dr nenadu božinoviću, milanu živkoviću, tehničarki jeleni stevanović i sestri neveni stanković. Još uvek su mi, nakon internvencije, u mislima reči dr božinovića "vi ste sad novi čovek" svaka vam čast ljudi


 20. Svjetlana Basurovic 03.04.2010

  Izuzetno dobar clanak, posebno za mene jer radim na cardio unitu (telemetry) u san diegu. Hvala, svjetlana


 21. Kocic Vojkan 01.03.2010

  Zelim da se zahvalim ekipi strucnjaka u kc Nis kod kojih sam bio primljen i koji su mi posle koronarnog pregleda ugradili jedan stent. Dosao sam sa bolovima u grudima a izasao kao da nije bilo niceg. Operaciju je vodila ekipa doc dr. Apostolovic Svetlane i zelim im puno uspeha u daljem radu. Pozdrav paracinac


 22. SLOBODAN STOJANOVIĆ 26.02.2010

  Ja sam radio koronografiju 6 decembra 2008. God. I ustanovilo se da imam začepljenje 80% i došlo je do konstatacije za ugradnju stenta što sam ugradio 19. Januara 2009. God. Ugradnju je vršio ukbc u nišu doktor perišić ugradjen mi je stent cunami i evo prošlo je više od 1 godine koristio sam sledeću terapiju-medikamente-lekove svako jutro cardiopirin od 100 mg. Concor 2, 5mg. Zylt a može i plaviks svako jutro po jednu tabletu monizol ujutru, dodao sam još u terapiju predukctal (ujutru i uveče po jednu tabletu) i omegu 3 (jednu tabletu svako jutro) u podne sam uzimao cardiopirin 2, 5 mg. I monizol uveče sam uzimao sledeću teracpiju molicor, preductal, i atacor. Posle godinu dana ja nikada nisam imao bolove u grudi i postoji verovatnoća da se iz terapije izbaci molicor i monizol kao i predukctal. Ranije sam pušio najmanje oko 4o cigarete i to sve drinu bez filtera radio sam stresni posao bio sam komandir policijske stanice redovno sam penzionisan septembra 2009. God. Pre ugradnje od decembra 2008 do juna 2009. God. Nisam konzulmirao cigarete sada konzulmiram oko 4 do 5 cigarete sa 1% ugljenika najslabije od novembra 2009. God. Počeo sam dnevno ali ne svakodnevno da konzulmiram po jednu čašu crno vino obično posle ručka naravno krećem se radim poslove ne fizičke dosta naporne u granicama u ishrani dosta koristim ribe, govedinu i piletinu zaboravio sam kako izgleda praseće pečenje imao samo oko 113-115 kilograma sada imam od 95 do 98 kilograma koristim dosta sve vrste salate prilkom ishrane i konzulmiram dosta voća retko kada koristim lek za pritisak to je obično nifelat najveći pritisak mi je l30-140 sa 80-90 ali veoma retko ne treba se nervirati tada se pritisak povećava meni od crnog vina pritisak pada na 100 sa 60 a nekom se diže od žestoka pića ništa ne konzulmiram u vidu rakije viski ili slično isto ne konzulmiram niti pivo. Pošto me stalno isključuju na fejzbuku i nikada ne mogu da zadržim e. Maii adresu ostaviću telefon o638547453 ili 0641967177 živim na jugu srbije. U Nišu su najbolji stručnjaci koronografiju mi je radio doktor Damanjanović a ugradnju stenta zv. Cunami doktor Perišić i to veoma uspešno rade


 23. tuzla 06.12.2009

  Odlicni klipovi, ono sto treba naglasavati konstantno je da je ugradnja stenta u akutnom stanju pacijenta najbolja moguća metoda za otklanjanje daljeg stradanja myocarda i vjerovatno oni koji rade ovaj posao znaju to, nevjerovatna je promjena lika covjeka koji je dosao u jednom akutnom stanju poslije ugradnje stenta i otvaranja zacepljene arterije, samo naprijed


 24. stanojkovic slobodan 18.03.2009

  evo mene opet, posle ugradnje 2 stenta 11 marta. osecam se odlicno, nikakvih tegoba nemam. timu koji vodi dr. perisic treba cestitati na ponasanju,profesionalnosti, znanju i strucnosti. tesko ce neko naci razloga za kritiku, najverovatnije ima i takvih, mada bih voleo da cujem na sta se zale. puno pozdrava. pcelar


 25. slobodan 18.02.2009

  posle koronarografije 13 02 2009 mi je zakazana ugradnja stenta,odnosno, tek mi je danas, 18 02 receno da moram dobiti stent a o datumu kada ce to biti saznacu 20 02 kada uzmem otpusnu listu. svejedno, ovaj snimak mi je znacio puno, i kod koronarografije a i kod kasnije ugradnje stenta ce mi znaciti. svaka vam cast, dr. perisicu i vasim kolegama na profesionalnosti i pristupu pacijentima. i jos, sestre imaju,takodje sve pohvale za svoj rad. vranjanac


 26. Gordana Popović 27.11.2008

  Savršeno pregledan tekst. Ali, otkud tolika polemika u SAD o stentu, ne samo da li novije generacije koji ispušta lek (posledice) ili klasični već i studije o tome da su rezultati na duži period isti kod pacijenata sa ugrađenim stentom i onih koji su pod terapijom savremenim lekovima? (Osim u akutnim stanjima.) Ja sam laik, doduše zainteresovani, ali nešto ne verujem da je samo reč o bespoštednoj borbi giganata koji proizvode stentove. Ima li odgovora?


 27. zorica 30.09.2008

  Hvala Vam sto ste omogucili svim zainteresovanim da vide kako se izvodi PCI.Divim se Vasoj strucnosti i zelim mnogo uspeha u daljem radu.


 28. IVANA 10.09.2008

  ODLICNO STE ME NAUCILI PROPEDEVTIKU. SVUDA DOBIJAM POHVALE ZA ANAMNEZU I MOJ POCETNICKI RAD. ZNALI STE KAKO DA NAM JEDNOSTAVNO, A DOBRO OBJASNITE SVE. ZAHVALNA VASA BIVSA STUDENTKINJA, SADA DOKTORKA NA POCETKU SVOG RADA. HVALA


 29. Tanja 04.09.2008

  Sve pohvale dr.Perisicu koga igrom slucaja licno poznajem.Drago mi je da ovaj grad i okolina imaju jednog takvog strucnjaka. Zelim sve najbolje Vama i Vasem timu.


 30. Dragan 01.09.2008

  Kada bi svi lekari u ovom gradu bili kao Vi , pacijenti bi bili mnogo sigurniji, zdraviji, srećniji.......Svaka čast. Želim Vam puno sreće u životu. Vaš pacijent kome ste spasili život.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde