Doc. dr Dejan Veličković: Balon za mršavljenje

Intragastrični balon za mršavljenje poslednjih godina je sve popularniji i dostupniji na našim prostorima. Kako se ova metoda danas uspešno primenjuje, javljaju se i mnoga pitanja vezana za sam proces postavljanja balona, procesa mršavljenja i uklanjanje istog. U ovom tekstu odgovoreno je na neka od tih pitanja.

Za koga je ugradnju intragastričnog balona?

Svi pacijenti koji imaju indeks telesne mase (BMI) preko 27 jesu kandidati za ovu proceduru. To su pacijenti kojima je potreban umereni gubitak telesne mase, što je između 15 i 20 kilograma. Ugradnja balona za mršavljenje je neoperativna i minimalno invazivna metoda koja se koristi kao alternativa za lečenje gojaznosti uz propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost. Balon za mršavljenje daje dobre rezultate i kod veoma gojaznih pacijenata koji treba da se podvrgnu operaciji za lečenje gojaznosti, jer su rizici ovakve operacije manji sa gubitkom kilograma.

Kako izgleda intervencija i koliko traje?

Intervencija se izvodi endoskopski i ovde nije u pitanju operacija već endoskopska procedura. Sprovodi se u anglosedaciji, pacijent spava i nije intubiran, a sama intervencija traje oko 15 minuta. Balon je pričvršćen na specijalnom mehanizmu i tokom endoskopije se postavlja na pravu poziciju u želucu. Nakon pozicioniranja se ispunjava sterilnim fiziološkim rastvorom, kako bi se stvorio povećan osećaj sitosti. Ostavlja se da slobodno pluta u želucu, a pacijentu se stvara osećaj popunjenosti želuca nakon manjih obroka i onemogućuje se prejedanje, što je i poenta same procedure.

Prednosti balona za mršavljenje:

  • Neinvanzivna metoda
  • Minimalan nivo komplikacija
  • Intervencija traje petnaestak minuta
  • Nakon intervencije pacijent se otpušta kući
  • Intervencija se izvodi u anglosedaciji

Kako prekomerna gojaznost utiče na celokupno zdravlje?

Gojaznost, a naročito ako je praćena takozvanim metaboličkim sindromom, utiče na sveukupno zdravlje. Na zdravlje kardiovaskularnog sistema, na zdravlje endokrinog sistema, dakle bolesti koje su najčešće povezane sa gojaznošću jesu povišen krvni pritisak, angina pektoris, različita oboljenja zglobova, bolovi u kičmi, dijabetes tip 2... Zbog svega toga je bitno obratiti se lekaru na vreme i krenuti u proces gubljenja kilograma.

Rizici nakon ugradnje balona?

Plasiranje intragastričnog balona ima ekstremno mali broj komplikacija i rizika. Naravno, rizici nakon ugradnje balona postoje, ali su svedeni na minimum. Ono što je prisutnije jesu neželjeni efekti, koji se javljaju kod većine pacijenata i traju dva, tri ili četiri dana. Obično se javljaju mučnina i nagon na povraćanje, što je i normalno, budući da je sada u želucu strano telo. I to se lako rešava lekovima I terapijom, uobičajenim za to stanje.

Koliko kilograma pacijent može da izgubi?

Prosečan gubitak kilograma kod žena je između 12 i 13, ali su zabeleženi i slučajevi gubitka do 20-25kg. Kod muškaraca je prosek gubitna kilograma nešto veći i iznosi 15-16 kilograma, ali su mogući i znatno veći gubici. Najveći gubitak kilograma je u prva tri meseca, a u poređenju sa dijetom i vežbanjem, efekat gubitka na telesnoj težini je tri puta veći. 


Podeli tekst:

Doc. dr Dejan Veličković je specijalista opšte hirurgije sa dugogodišnjim radnim iskustvom. Trenutno radi u Beogradu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde