Dr Vojin Mihailović: operacija kile

Kila predstavlja prolazak organa iz duplje u kojoj se nalaze, kroz urođeni ili stečeni otvor. U abdomenu ima najviše organa, ali i prirodnih otvora i kile su ovde i najčešće. Podela kila je na urođene i stečene. Urođene su pupčane, preponske ili one kroz bedreni kanal ili otvor na dijafragmi. Stečene su one koje nastaju dejstvom spoljne sile ili nakon nekih operacija, incizozne kile, koje se javljaju na mestu operativnog ožiljka. Unutrašnje kile su retke, a i kada se jave, zahtevaju tretman iskusnog hirurga.

Kile su mnogo učestalije nego što se to možda čini, a činjenica da pacijenti ne idu na vreme kod lekara dovodi pacijenta u situciju koja može biti komplikovanija za njega. Neophodno je da se pacijent na vreme javi hirurgu i da se, po mogućnosti, kila reponira. Takvog pacijenta treba pratiti i planirati hitni operativni zahvat da ne bi došlo do ponovnog uklještenja.

Kila operacija

Tegobe se mogu opisati kao nelagoda i peckanje

Simptomi i tegobe su izraženije kod kila koje su uklještene. U tom slučaju je nekoguće kilu vratiti u trbušnu duplju. Tu pritisak izaziva otežan dovod krvi u uklješten organ, nemogućnost prolaska hrane (ukoliko je uhvaćeno crevo) i dovodi do slabije ishrane uklještenog zida organa, nekroze i 

Simptomi kile su različiti u zavisnosti od veličine i organa. Pacijent oseća nelagodu, bolove, peckanje, ali kod komplikovanih slučajeva dolazi do velikih bolova sa povraćanjem.

Uklještenje kile je opasno po život.

Planirane operacije kile su najbolja opcija

Najlakša opcija za pacijenta i hirurga jeste da se operacija kile planira. Danas je standard korišćenje ugradnih materijala, čime se postiže beztenziona rekonstrukcija kilnog otvora. Ugradnja mrežice se vrši na klasičan način i laparoskopski. Mrežica predstavlja "armaturu" kroz koju prorasta vezivno tkivo i vezuje je na mestu defekta i onemogućava ponovni prolaps organa kroz otvor. Period prorastanja granulacionog tkiva traje od dva do četiri meseca, ali se smatra da već posle mesec, mesec i po dana, mrežica postaje suficijentna. Izuzetno su retke situacije u kojima se kila rešava bez mrežice (u slučajevima postojeće ili preteće infekcije). 

Kod planiranih operacija kile oporavak je brz i pacijent može istog dana biti otpušten iz bolnice. Pacijentu se nakon operacije savetuje mirovanje u periodu koji proceni hirurg. Bol i ograničenost pokreta se smanjuju iz dana u dan, pacijent postaje mobilniji, ali je oprez potreban. Preporuka je da se ne podiže ništa teško, da se izbegavaju nagli i imuplsni pokreti. Vežbanje se ne preporučuje narednih mesec dana, a ishrana je normalna, uz izbegavanje hrane koja nadima.

Kila ne može da nestane sama od sebe

Lečenje kile je isključivo hirurško i ne postoji dugi način lečenja kile. Izuzetak postoji kada stanje pacijenta ne dozvoljava hirurško lečenje (kardiološki komorbiditeti, ugroženost drugim bolestima...), kada se koriste pojasevi i steznici za kilu.

Ovi tipovi pomagala umereno su efikasni jer ne deluju na uzrok, smanjuju mogućnost uklještenja, ali ih je nemoguće nositi stalno.

Kila ne može da nestane i ne postoje vežbe koje mogu da je reše. Prilikom vežbanja trbušni mišići jačaju, ali i povećavaju intraabdominalni pritisak koji dalje pogoršava kilu.

Što kasnije, to komplikovanije

Pacijenti se često naviknu na život sa kilom iako ona utiče na kvalitet njihovog života i lišava ih uobičajenih aktivnosti.

Takvi pacijenti se obično jave posle godina ili čak decenija sa tegobama, kada problem preraste mogućnost tolerancije ili postane suviše vidljiv. Tada je rešavanje kile teže i komplikovanije za hirurga, a oporavak je duži i mogućnost komplikacije je veća.

Svakako je bolje i tada doći nego čekati da se kila uklješti. Najbitnije je da se pacijent obrati lekaru, da dobije pravovremenu informaciju o rešavanju kile i da shvati da je rešenje jednostavnije što problem kraće traje.


Podeli tekst:

Dr Vojin Mihailović je opšti hirurg iz Beograda, sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju različitih digestivnih oboljenja. Pročitajte više i zakažite.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde